Ponta: O punem o zi ministru al Justitiei pe Haineala, propune procurorii si fuge la CSM

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:20
2757 citiri
Ponta: O punem o zi ministru al Justitiei pe Haineala, propune procurorii si fuge la CSM

Victor Ponta a afirmat ironic, in contextul argumentelor lui Traian Basescu, potrivit carora CSM trebuie de fapt sa propuna procurorii sefi, ca poate pentru o zi Oana Haineala va fi numita ministru al Justitiei, va face propuneri, iar apoi va fugi la CSM inapoi pentru a da avize.

"In conformitate cu acea lege, declarata constitutionala de CCR, propunerea trebuie sa vina de la ministrul Justitiei. Nu putem sa scriem in lege daca vine de la ministrul Justitiei Monica Macovei e bine, iar daca ministrul Justitiei nu e Monica Macovei, nu se poate", a declarat Ponta la B1, amintind ca legea prin care ministrul Justitiei imparte competentele de numire a procurorilor sefi cu presedintele a fost declarata constitutionala in 2005.

Amintindu-i-se ca el a spus de mai multe ori ca sustine ca CSM sa fie cel care face propunerile, Ponta a raspuns: "In continuare cred ca asta e solutia cea mai buna".

"Dar nu pot sa fiu de acord cu argumentul presedintelui si sustinatorilor domniei sale 'domne, opt ani, am vrut noi asa, ca aveam noi ministrul justitiei, acum cand nu-l mai avem, vrem la CSM'. O punem pe dna presedinta a CSM, dna Haineala, o punem ministrul Justitiei o zi, facem propunerile si fuge repede la CSM atunci", a sustinut el ironic.

Prevederile prin care presedintele Romaniei numeste, la propunerea ministrului Justitiei,procurorul general si procurorul sef al Parchetului National Anticoruptie au un "deplin suport constitutional" si "chiar se ridica deasupra standardelor europene", spunea CCR in decizia nr.375 din 6 iulie 2005.

Traian Basescu a declarat vineri ca potrivit Constitutiei CSM propune presedintelui numirile pentru Procurorul General si Procurorul sef al DNA, si nu ministerul Justitiei, cerand astfel CSM sa faca o dezbatere si sa ii transmita un punct de vedere despre cum ar trebui sa interpreteze articolul 134 din Constitutia Romaniei.

Numai ca decizia CCR din 2005 il contrazice in mod evident. In 2005 parlamentarii PSD si PRM au depus la CCR o sesizare de neconstitutionalitate a Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, printre aspectele criticate de opozitia de la acea vreme fiind inclusiv schimbarea modului de numire a procurorilor sefi, prin care presedintele impartea rolul esential in acest proces cu ministrul Justitiei, la acea vreme Monica Macovei. CCR a respins insa aceste obiectii, iar citirea deciziei CCR de la acea data ar trebui sa incheie disputele privind faptul ca procedura de numire a procurorilor sefi din 2005 incoace ar fi pe langa sau contra Constitutiei.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...