Ponta: Orice presedinte sau orice guvern cu prea multe puteri tinde sa abuzeze

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:07
1520 citiri
Ponta: Orice presedinte sau orice guvern cu prea multe puteri tinde sa abuzeze

Orice presedinte, orice guvern care are prea multe puteri, tinde sa abuzeze, iar singurul loc unde exista cu adevarat reprezentarea cetatenilor este Parlamentul, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

El a reafirmat necesitatea introducerii in viitoarea Constitutie a unor puteri sporite pentru Parlament, respectiv clarificarea atributiilor sale, ale presedintelui si ale primului-ministru.

La finalul unei dezbateri consacrate revizuirii Constitutiei, premierul a enumerat o serie de prevederi importante care ar trebui introduse in viitoarea Lege fundamentala.

"In mod clar, presedintele tarii nu poate sa desemneze pe cineva prim-ministru, ci trebuie sa-l desemneze pe cel propus de catre cel mai mare grup parlamentar in urma alegerilor. In mod clar Guvernul trebuie, in cazul ordonantelor de urgenta, sa aiba un termen foarte scurt in care Parlamentul sa se reuneasca si fie sa adopte, fie sa respinga.

Angajarea raspunderii Guvernului sa nu fie mai des de o data pe sesiune, sa nu ne mai trezim cu 14 angajari, ca pe vreme d-lui Boc. Din punctul meu de vedere, motiunile simple trebuie sa duca la demiterea unui ministru. Acum avem o procedura la motiunile simple - s-a adoptat mi se pare odata sau de doua ori impotriva unor ministri si si-au vazut bine mersi de treaba. Cum adica? Parlamentul e seful Guvernului, nu invers. Deci aici e vorba de a da, practic cum se intampla in toate tarile europene, o responsabilitate si un control real al Parlamentului asupra puterii executive", a detaliat premierul.

Ponta: Parlamentul, singura institutie in care am mai multa incredere decat in premier

Victor Ponta a tinut sa precizeze, din pozitia de premier, nu din cea de parlamentar din care ar fi putut fi acuzat de parti pris, ca puteri sporite pentru presedinte sau Guvern pot duce la tendinta de abuz.

"Orice presedinte, orice guvern, care are prea multe puteri, tinde sa abuzeze. Singurul loc in care exista cu adevarat reprezentarea tuturor cetatenilor - pentru ca presedintele e ales de o parte din cetateni, Guvernul reprezinta o majoritate parlamentara - este Parlamentul. E o conceptie pe care o impartasesc si care in Europa este predominanta", a subliniat copresedintele USL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta presedinte abuzat puteri, #Ponta premier abuzat puteri, #Ponta puteri presedinte premier, #Ponta modificare Constitutie , #premier