Ponta parjoleste pamantul pentru Predoiu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 22 Februarie 2015, ora 05:50
17666 citiri
Ponta parjoleste pamantul pentru Predoiu? (Opinii)
Foto: Guvernul Romaniei

Proiectul de Cod Fiscal anuntat de Victor Ponta nu mi se pare un document serios din punct de vedere legislativ.

Fara a intra in detalii de competenta analistilor economici, mi se pare esential ca nu am vazut studiul de impact si explicarea sustenabilitatii masurilor extrem de generoase pe care le propune Guvernul prin acest proiect.

Cu alte cuvinte, transpunand la nivel micro, e ca si cum o familie si-ar propune sa cumpere si casa, si masina, si mobila noua, sa dea copiii la scoli private, sa-si petreaca vacanta la Miami, dar veniturile sotilor sunt medii spre mici, surse noi de venit nu se arata explicit, ba mai au si restante la plata intretinerii.

Sau e ca si cum te-ai duce la banca sa ceri un credit de un milion de euro fara sa poti prezenta surse consistente si sigure de venit si nici garantii serioase.

Da, e foarte bine sa-ti propui, sa doresti, sa intelegi ce nevoi ar avea populatia si economia, dar toate acestea trebuie sa aiba o baza solida pentru a deveni proiect legislativ. Una e liberalismul, ultraliberalismul si alta demagogia pura. Ceea ce le diferentiaza este sustenabilitatea masurilor.

La un prim calcul al finantistilor, aplicarea concomitenta a masurilor propuse in noul Cod Fiscal ar provoca o "gaura" intre 16 si 20 de miliarde de lei.

Cum poate fi compensata pe termen scurt pentru a preveni intrarea in blocaj, cu atat mai mult cu cat cel mai probabil masurile nu vor avea girul FMI si in lipsa unui acord, finantarea va deveni mai scumpa?

Asa ca pana in momentul in care Guvernul ne va spune nu doar ce vrea sa faca, ci si cum vrea sa faca aceste lucruri fara sa destabilizeze corabia, mi-e foarte greu sa iau poiectul de Cod Fiscal drept altceva decat un document populist si, mai ales, o arma politica foarte perfida, chiar un mar otravit pentru PNL. Sa ma explic.

In primul rand, cred ca Victor Ponta face o incercare disperata de a atrage atentia opiniei publice de la imensul scandal in care sunt implicati apropiatii sai.

In orice tara civilizata din lume, probabil ca arestarea cumnatului pentru deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala ar fi dus automat la demisia premierului. Mi se pare de o infinita ironie ca premierul aflat intr-o asemenea situatie sa vorbeasca despre combaterea evaziunii si absorbtia fondurilor europene.

Apoi, Victor Ponta stie ca, in urmatoarele zile, premierul desemnat de PNL, Catalin Predoiu, va prezenta programul de guvernare al PNL. Fiind un program liberal, este foarte probabil ca el sa includa reduceri de fiscalitate. Si atunci dl Ponta pune pe masa o varianta maximala, fortand mana lui Predoiu sa fie ori la fel de populist, pentru ca apoi sa fie nevoit sa retracteze la impactul cu realitatea, fie sa se mentina realist si sa faca o oferta sub nivelul de generozitate, iresponsabila in opinia mea, a actualului guvern, ceea ce pentru segmentul electoral mai putin educat, mai putin exigent, ar insemna ca PSD da mai mult decat da PNL.

Dar cred ca bataia este mai lunga decat atat.

Victor Ponta are in fata doua perspective mari si late: sa piarda functia de premier sau sa ramana in functie.

Daca va pleca, lasa pe masa viitorului guvern PNL o asteptare majora si cu sustenabilitate cel putin improbabila. Daca viitorul guvern nu o va satisface si va renunta la unele dintre obiectivele propuse de PSD, aceste renuntari vor deveni munitia electorala perfecta in perspectiva lui 2016, an electoral.

Daca viitorul guvern va incerca sa forteze indeplinirea acestor obiective, exista riscul sa dea economia cu fundul de pamant, ceea ce iar va deveni munitie electorala. Pentru ca e foarte greu sa explici omului simplu ca nu se poate sa dai totul deodata.

Cu alte cuvinte, proiectul acesta mi se pare manevra unui premier care se pregateste sa plece si mineaza terenul pe care il lasa in urma, pregatindu-si munitia electorala pentru perioada de opozitie.

Daca Victor Ponta ramane totusi la putere, sunt convinsa ca se va face luntre, punte sa indeplineasca promisiunile din Codul Fiscal, cu un pret imens, acela pe care l-a platit si anul trecut, adica prin excedent obtinut din blocarea investitiilor.

Daca PNL se adreseaza unui electorat care asteapta repornirea economiei, ceea ce nu se poate face decat printr-o politica de stimulare a investitiilor, inclusiv publice, deci nu isi prea poate permite acest tip de abordare antibusiness, PSD se adreseaza unui electorat a carui principala asteptare este statul asistential si generos cu orice pret.

Si daca, platind pretul de neplatit al ingroparii economiei, Victor Ponta si PSD vor oferi cadourile electorale din noul Cod Fiscal, 2016 va deveni anul revenirii sale electorale.

Este o ecuatie extrem de complicata pentru liberali, din care cred ca singura sansa de a scapa este sa preia cat mai repede guvernarea pentru a avea timp sa creeze pana la sfarsitul anului cat mai multe dintre premisele pentru ca, beneficiind de alta credibilitate externa si, sa speram, in baza altei viziuni si competente, sa indeplineasca ceea ce e fezabil din promisiunile lui Ponta si sa aiba increderea necesara pentru a elimina partea toxica fara costuri electorale majore.

#Ponta proiect cod fiscal, #scadere TVA, #Predoiu program de guvernare , #premier
Comentarii
Poza guvernarea ineptocrata
guvernarea ineptocrata
rank 5
Pentru el România este un maidan unde se joacă alba-neagra.