Ponta: Parlamentul, singura institutie in care am mai multa incredere decat in premier

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 10:55
2035 citiri
Ponta: Parlamentul, singura institutie in care am mai multa incredere decat in premier

Prim-ministrul Victor Ponta a vorbit inca o data despre modificarea Constitutiei, afirmand ca, din punctul sau de vedere, cea mai buna solutie care trebuie gasita la revizuirea Constitutiei este ca in batalia dintre presedinte si prim-ministru sa castige Parlamentul.

"Este momentul in care trebuie sa facem aceasta revizuire, sa regasim un tip de consensualism si predictibilitate. (...) Parlamentul este singura institutie in care am mai multa incredere decat in prim-ministru", a declarat premierul, miercuri, la intalnirea Forumului Constitutional.

Acesta a precizat ca, in Constitutie, exista "prevederi foate bune care au fost interpretate abuziv si trebuie si mai bine securizate".

"Mai intervine un element de procedura extrem de important, o meteahna veche a societatii romanesti este aceea ca nu crede in arbitri interni. De aceea aducem arbitri internationali - si la fotbal, si la politica. De aceea am solicitat Comisiei de la Venetia un punct de vedere, o analiza si m-am angajat ca aceasta opinie sa fie o opinie aproape obligatorie", a punctat seful Guvernului.

Ponta a apreciat ca Romania nu poate avea stabilitate "apeland mereu la o Curte Constitutionala care trebuie sa judece, nu sa adauge la Constitutie".

"In noua Constitutie, din batalia lunga dintre presedinte si guvern cred ca trebuie sa introducem notiunea de regiune", a mai spus prim-ministrul, care a facut referire si la drepturile minoritatilor.

"Cred ca trebuie sa gasim in Constitutie acele formule moderne de garantare a drepturilor tuturor minoritatilor. Nu ma refer numai la minoritatile nationale, ma refer la toate minoritatile", a explicat seful Executivului.

Ponta, despre accidentele din trafic: E inadmisibil. Vom incerca inasprirea legislatiei rutiere

Acesta a cerut si o modernizare a unor drepturi, precum cel al proprietatii. In acest sens, premierul a sustinut ca necesara confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, dand exemplu pe cei care merg cu viteze de 250 de km pe ora in sate.

Intrebat ce se intampla cu constructia unei autostrazi, daca aceasta trece prin terenul unui agricultor, Ponta a raspuns ironic: "Atunci nu mai facem", explicand ca autostrada Bucuresti-Constanta a intarziat patru ani din cauza exproprierilor.

Antonescu: Nu vom proceda partizan in modificarea Constitutie, vom cauta un consens

La randul sau, vorbind in cadrul intalnirii Forumului Constitutional, presedintele PNL Crin Antonescu, membru in comisia pentru modificarea Constitutiei, a precizat ca in actiunea de revizuire a Constitutiei nu se va proceda partizan.

"(...) In actiunea revizuirii nu vom proceda partizan, nu vom proceda sechestrati, inchisi in logica putere-opozitie, majoritate-minoritate, ci vom cauta cel mai larg consens posibil.

O Constitutie noua, in sensul de Constitutie revizuita, sub aspecte esentiale, este o opera politico-legislativa care are ambitia de a dura. Ea trebuie sa depaseasca o conjunctura, un moment, o conformatie politica dintr-un ciclu electoral al Parlamentului", a declarat presedintele Senatului.

Antonescu: Din 20 mai lucram la revizuirea Constitutiei

Acesta a precizat ca este momentul sa fie gandit "sensul si la rostul acestei revizuiri".

"Vom revizui o formula constitutionala care are in linii mari structura fixata in '91. Dupa mai bine de 20 de ani de exercitiu politic, imi pare corect sa spun ca aceasta Constitutie pe care o revizuim acum a fost in mod fundamental o buna Constitutie, care a oferit posibilitatea ca, in Romania, sa se reaseze mecanismele democratiei, mecanismele parlamentarismului, statul de drept", a mai spus Crin Antonescu.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...