Ponta, in Financial Times: Basescu e fost capitan si nu stie sa aiba parteneri

Joi, 12 Iulie 2012, ora 13:03
8979 citiri
Ponta, in Financial Times: Basescu e fost capitan si nu stie sa aiba parteneri

Victor Ponta da explicatii despre tensiunile de pe scena politica romaneasca si in presa internationala. Premierul spune ca vinovat pentru declansarea crizei din Romania este presedintele suspendat Traian Basescu, "un fost capitan de vas care ii trateaza pe toti ceilalti ca pe niste subordonati".

Ponta reitereaza, intr-un interviu pentru Financial Times, ca se angajeaza sa respecte regulile CCR in ceea ce priveste organizarea referendumului.

FT subliniaza insa ca, in Romania, "lupta puterii cu presedintele de alta culoare politica a provocat 'preocupari internationale' cu privire la respectarea democratiei si a statului de drept".

Financial Times, despre situatia politica din Romania: Prada este a victoriosului

"Daca vreuna din deciziile noastre nu respecta standardele europene, eu, nu in sase luni, sau un an, ci imediat cand ma intorc acasa, impreuna cu Guvernul, vom schimba imediat", le-a spus Ponta jurnalistilor straini.

De asemenea, seful Guvernului de la Bucuresti s-a declarat "socat" de criticile pe care i le-au adus oficialii europeni si de comparatiile cu metodele folosite de partidul Fidesz al omologului sau ungar, Viktor Orban, pentru a-si consolida prerogativele in tara vecina, Ungaria.

"Am fost foarte ingrijorat in legatura cu reactiile din Europa si nu am vrut sa le iau ca pe ceva ce nu am inteles", s-a justificat Ponta in FT.

"Am inteles aceasta preocupare si am venit aici tocmai pentru a asigura ca statul de drept si ordinea constitutionala vor fi respectate, in pofida modalitatilor interne si uneori chiar balcanice de rezolvare a disputelor politice", a completat premierul roman.

Oponentii si analistii au acuzat USL-ul - alianta lui Ponta - ca incearca sa marginalizeze CCR si utilizeaza "scurtaturi" pentru suspendarea lui Traian Basescu si schimba regulile de organizare a referendumului, noteaza publicatia britanica.

FT mentioneaza ca "explozia politica de la Bucuresti" prezinta o noua forma ingrijoratoare de contagiune in UE, existand riscul ca democratia sa fie erodata si in alte state membre, foste comuniste.

Totodata, jurnalistii apreciaza ca oficialii europeni au avut o interventie vehementa, care nu le este caracteristica, cu doar cateva ore inainte de votul de vineri, 6 iulie, de suspendare a presedintelui Basescu. UE a cerut atunci Romaniei sa nu pericliteze progresul democratic.

"Am venit la guvernare cu doua luni in urma, ne-am propus un program foarte clar de reforme: sa avem crestere si sa facem reforme structurale. (...)Din pacate, acets lucru a dus la conflictul din Parlament. Presedintele a actionat nu doar impotriva Guvernului, ci chiar a Parlamentului, si ne-am trezit intr-un fel de blocada politica", a spus Ponta in interviul acordat FT.

El l-a atacat pe presedintele suspendat Traian Basescu, acuzandu-l ca i-a depasit in mod constant competentele sale ca presedinte, care sunt relativ limitate in temeiul Constitutiei.

"Traian Basescu este o personalitate. Este un fost capitan de nava, astfel ca nu are parteneri egali, ci numai subordonati. Iar cand premierul nu este din partidul sau, este aproape inevitabil sa existe aceasta tensiune. El (Traian Basescu) a vrut intotdeauna sa fie si seful guvernului, ceea ce face coabitarea aproape imposibila", a adaugat Ponta.

Jurnalistii de la FT nu au ratat ocazia sa aduca vorba despre acuzatiile de plagiat care-l vizeaza pe Victor Ponta.

Premierul insa a reiterat ca Basescu se afla in spatele acestui scandal, iar teza sa a respectat intru totul standardele academice romanesti in vigoare la vremea respectiva.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...