Ponta, pentru Reuters: Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu FMI

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 14:48
3665 citiri
Ponta, pentru Reuters: Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu FMI

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu Fondul Monetar International (FMI), dupa expirarea celui in vigoare.

Declaratia a fost facuta intr-un interviu acordat agentiei de presa Reuters.

In 2015 se va incheia acordul stand-by, de tip preventiv, in valoare de patru miliarde de euro.

In Romania apune o era presarata cu esecuri lamentabile si constrangeri: Ne vom descurca mai bine singuri?

Un nou tip de acord?

FMI a venit in ajutorul Romaniei in 2009, an in care tara noastra a fost lovita de criza economica.

De atunci, cele doua parti au incheiat cateva acorduri, prin care Bucurestiul a fost nevoit sa isi reduca deficitul si sa aplice reforme, aminteste sursa citata.

Insa autoritatile romane au precizat anterior ca in 2015 ar putea rupe legaturile cu creditorul international, dupa expirarea acordului de tip stand-by parafat in 2013, iar acest lucru a transmis un val de ingrijorari in randul investitorilor.

Romania nu va mai incheia un acord nou cu FMI, dupa 2015 - anunta Liviu Voinea

Totusi, Romania nu a accesat niciun ban din acest acord, el fiind unul preventiv si o plasa de siguranta pentru finantele tarii noastre.

In aceste conditii, premierul Victor Ponta a precizat pentru Reuters ca "daca reusim sa finalizam acordul preventiv cu succes - si cred ca vom reusi - nu vom mai avea nevoie de un acord de acest gen, dar poate vom putea discuta despre o noua intelegere, de alt tip, cum e cazul Poloniei".

Un nou acord cu FMI ar putea presupune obtinerea unei linii flexibile de credit, pe care institutia a creat-o in 2009 pentru tarile care au performante economice solide.

Mai mult, acest tip de intelegere ar veni "la pachet" cu conditii mai putin restrictive decat cele incheiate pana acum de Romania.

Polonia a contractat o linie flexibila de credit in 2009, pe care a prelungit-o cu inca doi ani in ianuarie 2013.

Romania, in cea mai buna forma economica

Reuters aminteste ca Ponta a pierdut in mod surprinzator alegerile prezidentiale din noiembrie, dar si doi aliati ai coalitiei de guvernare, asa ca guvernul pe care il conduce a trecut printr-o remaniere saptamana trecuta, inlocuind tehnocratii cu politicieni in portofoliile-cheie.

Ponta sustine ca Romania se afla in cea mai buna forma din ultima vreme si ca poate rezista socurilor regionale, in special in ceea ce priveste posibilitatea ca Rusia sa opreasca robinetul.

Mai mult, el a reiterat ca impozitul pe venit va ramane neschimbat in 2015 si 2016.

O delegatie comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale a fost prezenta in aceasta luna la Bucuresti, pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor. Reprezentantii creditorilor internationali se vor intoarce in tara noastra in ianuarie 2015, pentru evaluarea acordului.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...