Ponta, pentru The Guardian: Sunt pregatit sa coabitez cu Basescu, daca respecta Constitutia (Video)

Marti, 14 August 2012, ora 22:04
7927 citiri
Ponta, pentru The Guardian: Sunt pregatit sa coabitez cu Basescu, daca respecta Constitutia (Video)

Premierul Victor Ponta sustine ca este gata sa coabiteze cu Traian Basescu, daca va reveni la Cotroceni, atata timp cat acesta va respecta Constitutia. El a afirmat ca aceasta criza politica este cea mai grava din ultimii zece ani, insa ce este mai rau a trecut.

Afirmatiile lui Victor Ponta au fost facute in cadrul unui interviu acordat publicatiei britanice The Guardian, in timpul vizitei sale la Londra.

"Daca domnul Basescu se va incadra in limitele sale constitutionale, in ipoteza ca se va intoarce la biroul sau, totul va fi in regula si perfect. Dar domul Basescu are o personalitate foarte puternica. El a fost capitan de vas si nu are in ADN-ul sau capacitatea de a coopera cu cineva... El ar trebui doar sa-si exercite atributiile constitutionale, care nu sunt foarte cuprinzatoare", a declarat premierul roman jurnalistilor britanici.

Ponta s-a plans The Guardian ca Bruxelles-ul a tratat situatia din Romania cu "dubla masura", intrucat Basescu nu a fost niciodata criticat pentru abundenta ordonantelor de urgenta. El a negat acuzatiile de lovitura de stat, sustinand ca nu a facut decat sa "echilibreze balanta", dupa anii in care Basescu s-a folosit de "puterile" sale pentru a numi chiar si judecatorii de la Curtea Constitutionala sau pe Avocatul Poporului.

"Dupa ce am preluat biroul de prim-ministru, pe 7 mai, am fost absolut convins ca putem coabita cu presedintele Basescu, deoarece urma sa-si incheie mandatul si nu mai putea sa candideze iar. Sunt indeajuns de tanar pentru a nu fi un rival pentru domnul Basescu. Insa el nu a acceptat ca nu mai are majoritatea in Parlament, astfel incat a incercat sa intarzie aplicarea deciziilor guvernamentale, atacand Guvernul. Am ajuns la aceasta criza deoarece a fost aproape imposibil sa coabitam", a pretins Ponta.

Ponta si-a afirmat speranta ca, dupa aceasta criza politica, "cea mai grava din ultimii 10 ani", se vor schimba multe lucruri in Romania. El si-a justificat actiunile de demitere a lui Traian Basescu prin sprijinul pe care i l-au acordat romanii si prin necesitatea de a rupe un sistem de putere centralizat, mostenit de la fostul dictator, Nicolae Ceausescu.

"Multi oameni simt ca cele doua regimuri sunt la fel, iar aceasta perceptie este daunatoare, mai ales pentru tinerii romani, deoarece inseamna ca am pierdut 20 de ani. Avem televiziuni, Internet, dar sistemul de conducere este acelasi, din cauza domnului Basescu... a pastrat totul sub controlul sau, parlamentul, guvernul, serviciile secrete, de aceea oamenii sunt atat de entuaziasti in privinta ideii de a scapa de el. Dar, ca sa fim cinstiti, am pierdut foarte mult timp si energie in acesti 20 de ani si de aceea sper ca ceva se va schimba radical dupa aceasta vara fierbinte", a subliniat Ponta.

Citeste si:
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din...
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice...