Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ponta pleaca in SUA sa consolideze "relatiile speciale": intalniri cu Biden si reprezentantii Chevron

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 17:06
3534 citiri
Ponta pleaca in SUA sa consolideze "relatiile speciale": intalniri cu Biden si reprezentantii Chevron

Prim-ministrul Victor Ponta va efectua o vizita, in perioada 21-23 octombrie, in Statele Unite ale Americii, acesta urmand sa aiba intalniri atat cu reprezentantii mai multor companii ce opereaza in Romania, printre care si Chevron, cat si cu vicepresedintele Joe Biden.

"Consider ca este extrem de important din punct de vedere stretegic ca Romania sa isi pastreze si sa isi consolideze relatiile noastre speciale cu Statele Unite. Este pentru prima oara in ultimii 10 ani cand un prim-ministru merge intr-o asemenea vizita. Imi doresc ca reprezentantii Romaniei sa aiba relatii cat mai stranse si la intervale de timp cat mai scurte cu reprezentantii Statelor Unite", a declarat premierul, vineri, intr-o conferinta de presa.

Ponta confirma: Plec in SUA saptamana viitoare

Acesta a precizat ca obiectivele vizitei sunt reafirmarea parteneriatului strategic la nivel politic si militar, dar si parteneriatul economic, subliniind ca vizita va avea un puternic caracter economic.

"Vorbesc de trei domenii importante, al energiei, al IT si al industriei de utilaje si tehnologii moderne", a explicat Ponta, care si-a detaliat si programul pe parcursul celor trei zile.

"Luni voi avea intalniri la nivel economic cu reprezentantii unora dintre cele mai mari companii care opereaza in Romania - Motorola, Exxon, Chevron, IBM, HP. Voi avea intalniri la nivel gunvernamental cu ministrul pentru Comert si ministrul pentru energie.

Marti voi avea o intalnire cu presedintele Bancii Mondiale. Tot marti va avea loc intalnirea oficiala la Casa Alba cu Joe Biden. Miercuri voi semna acordul de cooperare cu Muzeul Holocaustului. Tot miercuri voi avea intalniri la Congresul SUA pe tema concreta a includerii Romaniei in programul Visa Waiver", a explicat prim-ministrul.

Ponta, insotit de mai multi ministri, in frunte cu Titus Corlatean

De asemenea, seful Guvernului a precizat ca in cadrul vizitei va fi insotit de mai multi dintre ministrii Cabinetului sau.

"In vizita voi fi insotit de o parte dintre ministri - ministrul Energiei, ministrul Mediului, ministrului de Externe, ministrul Educatiei care va semna acordurile de colaborare si la sfarsitul vizitei putem considera ca relatiile dintre SUA si Romania continua la nivelurile din ultimii ani", a mentionat Ponta.

Acesta a sustinut ca din delegatie nu vor face parte si oameni de afaceri, "asa cum nu au facut parte niciodata", adaugand ca nu stie daca au fost oameni de afaceri in vizita din Asia - referire la omul de afaceri despre care ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, a spus ca ar fi incercat sa il mituiasca, in cadrul unei vizite in China, de la sfarsitul lunii august.

Totodata, intrebat daca se va intalni cu presedintele american Barack Obama, premierul a raspuns: "Nu, nivelul de intalnire este intre sefi de stat, presedinte-presedinte".

"Statele Unite nu au prim-ministru, insa de relatia si de parteneriatul special cu Romania in mod special vice-presedintele Joe Biden a fost cel care a raspuns in cadrul administratiei americane", a subiliniat Victor Ponta.

Vizita la Bruxelles, la intoarcerea din SUA

Intrebat daca se intalneste si cu companii la care consilierul sau onorific Wesley Clark face parte din Consiliul de Administratie, premierul a raspuns: "Ultima data cand am avut ocazia sa discut cu consilierul meu onorofic a fost in urma cu foarte multe luni. Nu stiu la ce companie mai actioneaza dansul".

Nu in ultimul rand, primul-ministru a dezvaluit si oprirea pe care o va face, in Europa, la intoarcere: "Sigur, la intoarcere ne oprim si la Bruxelles si cred ca este bine sa ne oprim la Bruxelles".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Victor Ponta vizita SUA, #Ponta intalnire Biden, #Ponta intalnire Chevron , #premier