Ponta pledeaza pentru iesirea de sub MCV: O fi atins obiective importante, dar e depasit

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 20:58
2229 citiri
Ponta pledeaza pentru iesirea de sub MCV: O fi atins obiective importante, dar e depasit

Prim-ministrul Victor Ponta considera ca Mecanismul de Cooperare si Verificare "o fi atins obiective importante", insa sustine ca un astfel de mecanism doar pentru Romania si Bulgaria "este depasit".

"Eu sunt de parere celor care - si am vazut ca si presedintele Iohannis si multi alti oameni politici, si ministrul Justitiei - au spus ca MCV o fi atins obiective importante, chiar avem o justitie independenta in Romania, si ca atat timp cat se creeaza un mecanism european, pentru toata lumea, este in regula.

Un mecanism doar pentru Romania si Bulgaria e depasit de situatia actuala", a spus premierul, potrivit Mediafax.

Capii justitiei din Romania au dat raportul la Bruxelles: Pro si contra MCV

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au fost audiati, marti, in Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, unde s-a discutat despre reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei dusa de Romania si Bulgaria sub supravegherea MCV.

Avem sau nu nevoie de MCV? Laura Stefan: Sa nu asteptam ca procurorii sa ne rezolve toate problemele

Europarlamentarul Monica Macovei, raportorul in acest caz, a vorbit in deschiderea audierilor despre faptul ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost "foarte eficient" si el ar trebui introdus pentru toate statele candidate la aderarea la UE.

De asemenea, fostul ministru al Justitiei a spus ca acest mecanism nu trebuie ridicat pana cand reformele nu se vor dovedi a fi ireversibile.

Reactie dupa audierile din PE: MCV trebuie sa existe!

In schimb, Robert Cazanciuc a sustinut ridicarea MCV, dand de inteles ca lucrurile au intrat pe fagasul normal si institutiile isi fac treaba. Cazanciuc a afirmat ca Romania a perceput colaborarea cu Bruxelles-ul in acesti 8 ani de MCV ca pe un adevarat parteneriat.

Totodata, Laura Codruta Kovesi a subliniat faptul ca "MCV a avut rolul unui observator obiectiv al progreselor inregistrate de Romania".

"Rolul MCV e indiscutabil, in lipsa lui reforma sistemului judiciar nu ar fi avut amploarea pe care a avut-o. DNA va continua aplicarea legii, respectarea drepturilor persoanelor, asigurarea unui sistem echilibrat", a mai declarat seful DNA.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...