Ponta, primit in Harghita cu imnul Ungariei: Sigur ca vom fi criticati...

Duminica, 03 August 2014, ora 21:57
21414 citiri
Ponta, primit in Harghita cu imnul Ungariei: Sigur ca vom fi criticati...

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica dupa-amiaza, la manifestarile comemorative din Pasul Nyerges, judetul Harghita, ca atat el, cat si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care i-a facut invitatia de a participa la acest eveniment, "sigur" vor fi criticati amandoi pentru acest lucru.

Ponta a fost prezent, duminica dupa-amiaza, la manifestarile comemorative prilejuite de implinirea a 165 de ani de la batalia din Pasul Nyerges, in care aproximativ 200 de secui au fost ucisi de trupele tariste si austriece, el venind impreuna cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si fiind intampinat de primarul comunei Cozmeni, Bodo David, si de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

La inceputul manifestarii, fanfara din comuna Cozmeni a intonat intai imnul Ungariei, iar apoi a fost pusa o inregistrare cu imnul de stat al Romaniei.

Premierul Ponta a salutat audienta in limba romana, dar si in limba maghiara, spunand "buna ziua" si multumind pentru invitatia careia i-a dat curs, precizand ca stie ca va fi criticat.

"Vreau sa ii multumesc presedintelui UDMR, domnul Hunor Kelemen, care mi-a facut invitatia de a fi azi alaturi de dumneavoastra. Sigur ca vom fi criticati amandoi pentru asta, dar e mai bine sa fii criticat ca faci ceva, decat ca nu faci", a spus premierul.

Ponta a afirmat ca a venit la Nyerges din respect pentru cei 200 de secui care s-au jertfit in 1849 si a precizat ca lectia trecutului arata ca romanii si maghiarii pot avea idealuri comune, se pot intelege si respecta reciproc si ca atunci cand sunt divizati, "intotdeauna castiga altcineva".

PSD a obtinut functia de prefect al judetului Mures. UDMR, cea de subprefect

"Am aflat despre acest loc ca fiind un Termopile al secuilor si cred ca merita tot respectul, pentru ca acei oameni si-au dat viata pentru niste idealuri comune pentru toate natiunile si pentru toate tarile, pentru libertate, pentru dreptul de a-si decide soarta", a mentionat acesta.

Primul-ministru a afirmat ca politicienii au datoria morala de a comemora impreuna si evenimentele care i-au despartit pe romani de maghiari, subliniind ca trebuie sa existe respect reciproc.

"E un prim moment, sper ca de acum incolo, la toate evenimentele importante sa intelegem ca putem sa fim impreuna. Astazi suntem la comemorarea unei batalii intre secui si armata tarista, cred ca avem obligatia sa mergem impreuna si la momente care poate i-au despartit pe romani de maghiari, care inca au lasat rani dupa atata timp. Obligatia noastra este sa inchidem acele rani, sa ne respectam si sa intelegem ca impreuna suntem mai uniti", a conchis Victor Ponta.

La final, Ponta a multumit in romana si in maghiara presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, precizand ca va veni de fiecare data, daca va fi invitat.

UDMR: Rozalia Biro e potrivita pentru functie, nu ne asteptam sa fie respinsa

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a multumit lui Victor Ponta pentru ca a raspuns invitatiei si a spus ca este este pentru prima oara cand un premier al Romaniei vine in Pasul Nyerges, adaugand ca apreciaza deschiderea catre dialog a premierului si ca in Covasna si Harghita are posibilitatea sa ii cunoasca mai bine pe maghiari si dezideratele lor.

"Domnule prim-ministru, va multumesc ca ati accepat invitatia mea, invitatia noastra si ati venit la Pasul Nyerges, un loc simbolic pentru secui si pentru maghiari, pentru lupta noastra pentru libertate din 1848-1849. Este prima data cand vine un prim-ministru al Romaniei in acest loc, trebuie sa avem curaj de foarte multe ori si sa fim deschisi la dialog.

Ma bucur ca ati venit sa ne cunoasteti aici, in Harghita, Covasna, ca ieri si astazi ati fost in Covasna, sa ne cunoasteti asa cum suntem noi, fiindca daca ne cunoasteti asa cum suntem noi, ne veti intelege mai bine.

Si daca ne veti intelege mai bine, sunt convins ca si dezideratele noastre, pe de o parte dezideratele comunitatii maghiare, pe de alta parte dezideratele Romaniei vor fi duse la indeplinire mult mai usor", a declarat Kelemen.

El a apreciat ca prezenta premierului Victor Ponta la Nyerges este "gest important", chiar daca vor exista persoane care il vor critica pentru asta.

"Eu cred ca este un gest important prezenta dumneavoastra aici si inca o data vreau sa va multumesc ca ati acceptat aceasta invitatie la un moment cand sunt convins ca foarte multi va vor critica, dar sunt mult mai multi care va vor intelege. Va multumesc", a spus Kelemn Hunor.

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Ponta, primit in Harghita cu imnul Ungariei. Greseala este ca
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5