Ponta: Procurorii sa fie independenti si fata de presiuni si telefoane de la presedinte (Video)

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:31
2126 citiri
Ponta: Procurorii sa fie independenti si fata de presiuni si telefoane de la presedinte (Video)
Foto: Arhiva

Ministrul de resort va colabora cu procurorul general si seful DNA la desemnarea conducatorilor de structuri, dar si la protejarea de "presiuni, strigate si telefoane de la presedinte", spune premierul Ponta, Cazanciuc adaugand ca spera sa fie clarificate afirmatii publice "indiferent de unde au venit".

"Eu in continuare - cum am facut-o pana acum - am sustinut si consider importanta activitatea parchetelor si a DNA. Independenta lor este cea mai importanta, dar independenta de toate partile. O sa va rog sa continuati sa colaborati, in sens institutional, cu procurorul general si cu procurorul-sef al DNA atat in desemnarea celor care conduc structurile, conform legii, dar sa-i si protejati de telefoane, presiuni, strigate.

Cei doi procurori, procurorul general si procurorul-sef al DNA, daca nu isi pierd toata ziua numai pe telefoanele pe care le primesc de la presedinte tarii si se ocupa de ceea ce prevede Constitutia, e lucrul cel mai bun", i-a spus premierul Victor Ponta ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, in sedinta de guvern.

Ponta, reclamat la Comisia Europeana pentru declaratiile despre Papici si dosarul referendumului

Premierul a adaugat ca, in baza atributiilor legale si constitutionale ale ministrului, va fi asigurata independenta si buna functionare a acestor institutii, cat mai departe de bataliile politice.

"Am apreciat pozitia CSM si a dumneavoastra ieri, la CSM, si...nu mai spunem ce parere avem", i s-a adresat premierul ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc.

Ministrul i-a raspuns ca a avut o discutie, marti, cu membrii CSM si ca in acest cadru vor fi gasite, pana la urma, "formulele de sprijin si de protectie" a sistemului judiciar.

"Sper ca in perioada urmatoare, asa cum a decis plenul, sa fie clarificate in cadrul Inspectiei anumite, sa spunem, declaratii publice fata de sistem, indiferent de unde au venit ele si sa incercam totusi sa gasim un mod comun de a privi, pana la urma, justitia in Romania", a adaugat Cazanciuc.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat, marti, ca plenul CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara, pentru a se constata daca declaratiile din ultima saptamana, inclusiv cele facut de Basescu si Ponta, incalca sau nu independenta justitiei.

Inspectia Judiciara il acuza pe Ponta ca a adus atingere separatiei puterilor in stat si prestigiului justitiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marti, ca reputatia profesionala a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectata de afirmatiile premierului Victor Ponta, prin care il considera pe Papici "basist, morarist si macovist" si spune ca a instrumentat "dosare politice".

Inlocuirea procurorului Lucian Papici de la sefia Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, prin incetarea delegarii, a generat un imens scandal public, in contextul in care s-a produs la cateva zile dupa ce acesta a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului, in care a fost trimis in judecata, luni, vicepremierul Liviu Dragnea.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Victor Ponta procurori, #Victor Ponta reputatie Papici, #Victor Ponta Justitie, #Victor Ponta Papici , #premier