Ponta: Reducem TVA la paine la 9% si crestem accizele la alcool si bunuri de lux

Luni, 29 Iulie 2013, ora 18:56
7206 citiri
Ponta: Reducem TVA la paine la 9% si crestem accizele la alcool si bunuri de lux

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) la paine va fi redusa la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al masurii va fi compensat prin majorarea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux (masini cu motor de peste 3000 cmc, bijuterii. aur, iahturi, armament etc).

Reducerea incasarilor la buget ca urmare a diminuarii TVA la paine este estimata la 100 milioane lei, in timp ce incasarile suplimentare din majorarea accizelor se asteapta sa fie de 300 milioane lei.

Decizia a fost anuntata de premierul Victor Ponta, luni seara, intr-o conferinta de presa.

"Maine (marti - n. red.) vom adopta o ordonanta prin care TVA pe tot lantul la paine va fi redus la 9%. Din septembrie. Eventualul impact negativ este compensat de o crestere convenita a accizelor la alcool si la bunurile de lux. Nu e prevazuta ca o masura temporara, dar voi avea discutii cu asociatiile de producarori si le voi spune ca imi doresc ca aceasta masura sa isi produca efectele pozitive", a anuntat prim-ministrul.

Premierul a adaugat ca spera ca prin aceasta masura sa fie combatuta evaziunea fiscala, desi reprezentantii FMI, care au fost de acord cu masura, nu sunt optimisti in aceasta privinta.

"Am tinut foarte mult ca acest angajament politic sa se dovedeasca un angajament de succes si ma bazez pe un parteneriat intre Guvern si asociatiile de producatori. Esecul acestui proiect va condamna in viitor extinderea unui astfel de sistem si la alte domenii, nu numai la paine. Daca vom avea succes, vom dovedi ca am avut dreptate, ca vom scadeea evaziunea fiscala", a spus Ponta.

"Accizele la alcool cresc de la 750 de euro pe hectolitru la 1.000 de euro pe hectolitru", a declarat la randul sau ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, aratand ca masura nu va fi una temporara.

In plus, vor fi introduse accize la bunuri de lux precum "aur, ceasuri, masini, yahturi, armament utilizat de persoane fizice", a detaliat Chitoiu.

Guvernul nu urmareste scaderea imediata a pretului painii prin scaderea TVA, ci reducerea la jumatate a evaziunii fiscale in domeniu, care ajunge, in prezent, si la 80% pe lantul economic al produselor de panificatie, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Un nou acord cu FMI

Pe de alta parte, premierul a anuntat ca Romania a incheiat un nou acord cu FMI, fiind stabilite toate detaliile in urma discutiilor avute cu partenerii internationali - Comisia Europeana (CE), Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM).

"Am incheiat aceasta faza a discutiilor cu partenerii nostri - FMI, BM si CE. Am incheiat practic negocierile pentru un nou acord cu FMI. Urmeaza maine ultimele proceduri de informare CE, FMI si BM, iar miercuri va vom prezenta toate datele, intr-o conferinta de presa comuna. Maine vom aproba rectificarea bugetara, care a fost, de asemenea, agreata cu FMI, BM, UE ", a spus Ponta.

Citeste si:
Onestitatea: accelerație și frână la români
Onestitatea: accelerație și frână la români
O lege care să permită doar "Oameni noi în politică" este puternic motivantă pentru cei tineri sau cei care s-au ținut departe de politică, mai "revoluționari": dezastrul în care se zbat...
Momentul în care unul dintre delegați, surprins că și-a fotografiat buletinul de vot, șterge poza VIDEO
Momentul în care unul dintre delegați, surprins că și-a fotografiat buletinul de vot, șterge poza VIDEO
Unul dintre cei aproape 5.000 de delegați la Congresul PNL de la Romexpo a fost surprins de ceilalți colegi că și-a fotografiat buletinul de vot cu telefonul mobil. Când a fost pus să...
Sursa: Ziare.com