Ponta, replica pentru comisarul Oettinger: Mie mi se pare ca suntem guvernabili

Joi, 30 Mai 2013, ora 13:10
1132 citiri
Ponta, replica pentru comisarul Oettinger: Mie mi se pare ca suntem guvernabili
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta considera ca Romania este o tara guvernabila, in replica la declaratia comisarului UE al Energiei, germanul Gunther Oettinger, care si-a exprimat preocuparea ca state precum Italia, Romania si Bulgaria sunt "neguvernabile".

"Nu stiu daca suntem chiar neguvernabili, cum considera unii. Mie mi se pare ca suntem guvernabili si gazde bune, din moment ce anul acesta s-au aflat deja sau se vor afla presedintii tuturor institutiilor financiare internationale: Fondul Monetar International, Banca Mondiala, BERD, BEI.

Faptul ca Romania are crestere economica si are, daca ma uit in zona, in mod sigur o guvernare stabila, insa fara competitie corecta si fara dezvoltare economica, toata aceasta stabilitate se va dovedi pe termen foarte scurt si imi doresc ca in continuare sa avem in Consiliul Concurentei un arbitru si un partener", a spus Ponta, citat de Mediafax.

La randul sau, europarlamentarul PSD Corina Cretu i-a cerut presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, sa se delimiteze de afirmatiile comisarului Gunther Oettinger.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui CE, Corina Cretu a atras atentia asupra faptului ca membrul german al acestui for "a depasit limitele libertatii de expresie, intrand pe terenul alunecos al proceselor de intentie si al atacurilor nepermise la adresa alegerilor politice ale cetatenilor unor natiuni", relateaza Agerpres.

Cretu a mai precizat ca UE "are nevoie de toate natiunile componente si nu serveste cauzei comune o impartire in natiuni bune si natiuni rele, in tari guvernabile sau neguvernabile. Respectul alegerilor facute de cetateni este fundamental, daca vrem sa ramanem un spatiu democratic".

Comisarul UE al Energiei, germanul Gunther Oettinger, si-a exprimat preocuparea ca state precum Italia, Romania si Bulgaria sunt "neguvernabile", Guvernul german negand ulterior ca ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fara insa a retracta in privinta Romaniei si Bulgariei.

"Ma ingrijoreaza ca tari precum Bulgaria, Romania si Italia sunt, in mod fundamental, aproape neguvernabile", a declarat germanul Gunther Oettinger, conform publicatiei Bild.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, s-a declarat "profund surprins" de declaratia facuta de catre comisarul UE al Energiei, oficialul roman adaugand: "Asteptam explicatii oficiale, publice, convingatoare, inainte de a face orice alte comentarii".

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Ponta Romania neguvernabila, #Ponta comisar Romania neguvernabila , #premier