Ponta: Romania a cerut mai mult de la UE

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 11:12
2317 citiri
Ponta: Romania a cerut mai mult de la UE

Romania a cerut mai mult decat a fost trecut in proiectul Comisiei Europene, insa propunerea CE este una corecta pentru tara noastra, a afirmat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta se va adresa, marti, Parlamentului reunit in sedinta comuna, urmand sa vorbeasca despre pozitia Romaniei in privinta bugetului UE 2014-2020.

De asemenea, oficialul a criticat "argumentul iresponsabil" invocat de anumite voci care au aratat ca ar trebui sa nu mai primim bani europeni pentru ca nu i-am cheltuit corespunzator pe cei primiti pana acum.

"Viata fiecarui roman este si va fi influentata in mare parte de ceea ce se decide la nivel european pentru 2014-2020. Romania a cerut mai mult decat a fost trecut in proiectul Comisiei Europene, sustinuta de Parlamentul European, dar propunerea

Comisiei Europene este o propunere corecta care raspunde in mare parte necesitatilor Romaniei", a spus Ponta la sedinta de Guvern.

Premierul a respins afirmatiile potrivit carora rata de absorbtie este sub 10%, sustinand ca aceasta era valabila la momentul preluarii guvernarii de catre USL, insa in prezent rata este de 20% pe politica de coeziune.

"La politica de coeziune, din cele 19 miliarde afectate Romaniei pentru perioada 2007-2013, plus regula n+2, au intrat - si mi-a confirmat-o chiar domnul Gherghina (secretar de stat in Ministerul Finantelor-n.red.) - au intrat 4 miliarde. Patru din nouasprezece nu ies 10% pe nicio matematica, patru din nouasprezece inseamna 20%. E putin, e foarte putin, dar va rog sa comunicati corect si sa nu lasati minciunile repetate, cum ca Romania are sub 10% si atunci nu mai trebuie sa primeasca nimic. Nu, are 20%!, a precizat Ponta.

"Treceti peste polemicile inutile din aceasta perioada. In toate ocaziile pe care le aveti, sa va bateti pentru viitorul acestei tari si viata fiecarui roman", i-a indemanat premierul pe ministri.

Statele membre ale Uniunii Europene vor incerca sa gaseasca, in cadrul summit-ului din 22-23 noiembrie de la Bruxelles, un compromis cu privire viitorul buget pe sapte ani al Uniunii.

Statele net contributoare sustin diminuarea bugetului, principalele reduceri urmand sa fie operate pe segmentul fondurilor de coeziune si pe cel al agriculturii, fonduri destinate statelor sarace ale UE, printre care si Romania.

Ponta doreste ca Romania sa se opuna micsorarii bugetului UE in cadrul Consiliului European de la sfarsitul saptamanii, unde tara noastra este reprezentata de catre presedintele Traian Basescu.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com