Ponta: Romania a fost mioapa pana acum, nu s-a uitat la alte tari (Video)

Joi, 11 Iulie 2013, ora 13:01
2556 citiri
Ponta: Romania a fost mioapa pana acum, nu s-a uitat la alte tari (Video)
Foto: Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta a vorbit, joi, despre investitii si locuri de munca, precizand ca Guvernul a inregistrat o victorie, odata cu relansarea parteneriatelor strategice politico-economice cu numeroase tari europene si asiatice, mentionand ca vrea in 2013 investitii de 10 miliarde de euro si sa fie create 50.000 de noi locuri de munca.

El a trecut in revista realizarile Cabinetului sau din ultimul an, precum si strategia economica pentru 2013.

Ponta a laudat relansarea relatiilor politice si economice ale Romaniei, "atat in cadrul UE, marile tari si investitori din Germania, Franta si Italia, dar si reluarea unor relatii extrem de importante si neglijate cu state asiatice.

Voi continua aceste vizite si in alte regiuni. Strategia noastra este de a pastra relatia speciala pe plan european si euro-atlantic, insa trebuie sa cautam noi parteneri economici, noi investitii.

Pana acum, miopia Romaniei, ca nu avem voie sa ne uitam nicaieri in afara tarii, ne-a costat foarte mult si cred ca trebuie sa inceteze si repet, nu doar ca sunt foarte multumiti de vizite, ci si le vom continua", a spus seful Guvernului, intr-o conferinta de presa.

La inceputul acestei luni, premierul a efectuat un min-turneu asiatic, in cadrul caruia a avut intalniri la nivel inalt cu oficiali din Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan si China.

Roadele vizitei lui Ponta in China? Huawei promite investitii de 100 de milioane de euro in Romania

"Sper ca toate aceste usi pe care le-am deschis acum sa ramana in continuare deschise si viitorul Guvern sa nu schimbe din nou aceasta strategie, ci sa o foloseasca, pentru ca este in interesul tarii", a spus premierul, la incheierea vizitelor.

Bilantul Guvernului pe 2013

Premierul a precizat ca, in 2013, Romania beneficiaza de stabilitate economica si politica, avand in vedere ca dupa alegeri USL a obtinut o majoritate solida in Parlament si un Guvern stabil.

In plus, ei au reusit sa deblocheze programele operationale de mediu, POSDRU, cel regional, pe transporturi si pescuit.

"Sunt niste zeci de milioane de euro (din fonduri europene - n.red.) care au intrat zilele trecute in tara", a punctat Ponta.

Prim-ministrul a reiterat principalele evenimente economice din acest an: cresterea economica de 2,2%, peste prognoze, stabilitatea monedei si capcaitatea Guvernului de a se imprumuta pe pietele financiare la cele mai mici costuri, relansarea relatiilor economice, atacarea si rezolvarea unor mari gauri negre, precum Hidroelectrica, discutiile cu Fondul Monetar International despre un nou acord.

De altfel, el a salutat si procesul de restructurare a ANAF, iar legat de fondurile europene, Victor Ponta a anuntat ca de cand au preluat mandatul, in conturile Ministerului de Finante au intrat din fonduri europene 1,6 miliarde de euro si sunt de asemenea inca 0,4 miliarde trimise la Bruxelles.

"Acesti bani s-au dus in economie si vor fi urmati de alte sume. E unul dintre marile succese din ultima perioada si nu inteleg supararea unora fata de acest succes. Banii care intra in tara sunt cei mai ieftini, sunt fonduri nerambursabile si compenseaza lipsa altor resurse", a spus Ponta.

De asemenea, el a punctat si rolul important pe care il poate avea Romania in regiune, in conditiile in care tarile vecine sunt macinate de tulburari politice.

In plus, seful Guvernului a adaugat ca vrea ca investitiile totale sa ajunga la 10 miliarde de euro in 2013 si sa creeze 50.000 de noi locuri de munca.

In ce tari isi cauta de munca romanii - Care sunt domeniile preferate

Investitiile straine, in picaj

Potrivit celor mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei, investitiile straine directe au ajuns in primele patru luni din 2013 la 322 milioane de euro, in scadere cu aproape 35% fata de perioada similara a anului trecut, cand a fost raportat un nivel de 494 milioane de euro.

In luna aprilie s-a intregistrat cel mai ridicat nivel al fluxului de capital strain atras de Romania de la inceputul anului, respectiv 111 milioane de euro.

Fata de martie, cand investitiile straine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an), in aprilie a fost consemnat un avans de 2,3 ori. In februarie, investitiile au totalizat 60 de milioane de euro, iar in ianuarie 103 milioane de euro.

In luna aprilie 2012, investitiile straine au totalizat 21 de milioane de euro.

Anul trecut investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#Ponta locuri munca, #Ponta investitii straine, #Ponta turneu asiatic, #Ponta investitii Romania , #premier