Ponta: Romania sprijina total si neconditionat Ucraina

Luni, 25 August 2014, ora 12:03
2839 citiri
Ponta: Romania sprijina total si neconditionat Ucraina

Premierul Victor Ponta a reafirmat, luni, ca pozitia Romaniei fata de Ucraina este coordonata cu UE si SUA si tara noastra sprijina dreptul Ucrainei de a-si decide singura viitorul.

Dupa o intalnire cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, si cel al Apararii, Mircea Dusa, Ponta a reluat pozitia Romaniei fata de criza ucraineana.

"Reafirm ca Romania a fost coordonata, pozitiile sale, complet solidara cu ce s-a decis la nivelul UE, parteneriatului trans-atlantic, sprijinul total si neconditionat pentru integritatea Ucrainei, sustinerea sanctiunilor fata de Federatia Rusa, decizia de a cere ca sprijinul Federatiei Ruse pentru separatistii din estul Ucrainei sa inceteze pentru ca Ucraina sa-si poata decida viitorul parcurs", a afirmat Ponta.

Criza din Ucraina: Rusia trimite un nou convoi umanitar in estul separatist

Intrebat daca este de acceasi opinie ca si cancelarul german Angela Merkel, care a declarat ca pentru Ucraina trebuie gasita o solutie care sa nu-l ofenseze pe presedintele rus, Vladimir Putin, Ponta s-a multumit sa reafirma pozitia Romaniei: "pozitia Romaniei este o pozitie stabilita la nivelul tuturor institutiilor, sprijin pentru integritatea Ucrainei. Imi exprim speranta ca discutiile care vor avea loc maine la Minsk sa duca la o solutie diplomatica in sensul dreptului suveran al Ucrainei sa mearga spre UE si o societate democratica".

De asemenea, intrebat in legatura cu recenta vizita a vicepresedintelui rus, Dmitri Rogozin, in R.Moldova, si sprijinul acordat separatistilor din Transnistria, Ponta a admis ca "Rogozin este recunoscut pentru atitudinea provocatoare", insa a continuat aratand ca romanii au "o obligatie fundamentala - sprijinul pentru Moldova in ceea ce priveste institutiile democratice, integrarea europeana".

Sprijinul romanesc are "pentru populatia din Moldova un impact mult mai mare decat declaratiile spumoase dar care nu le-au folosit prea mult in ultimii 20 de ani".

Corlatean, convorbire cu omologul ucrainean

La randul sau, seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a dezvaluit ca a avut, duminica, o convorbire telefonica cu ministrul ucrainean de Externe.

"Pavlo Klimko m-a informat in legatura cu evolutiile din Ucraina, in special regiunile estice, concluziile vizitei cancelarului german la Kiev, perspectivele intalnirii de la Minsk din 26 august si posibilitatile care ar putea aparea cu privire la o solutionare pasnica", a aratat Corlatean.

A.I.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta Ucraina pozitie Romania, #Ponta Rogozin Moldova , #premier