Ponta: Romania, un model pentru multe state europene - unele ne invidiaza

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 23:00
4496 citiri
Ponta: Romania, un model pentru multe state europene - unele ne invidiaza
Foto: Facebook Victor Ponta

Romania este un model pentru multe state europene in domeniul telemedicinei, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, la Tulcea, unde a fost insotit de secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, care a anuntat ca sistemul care functioneaza in Delta Dunarii urmeaza sa se extinda si in judetele Galati si Braila.

"Sprijinim extinderea acestui sistem nu doar in Romania. Tara noastra este un model pentru foarte multe state europene, iar unele ne invidiaza ca mergem mai repede. Inclusiv decizia din luna ianuarie, luata la initiativa secretarului de stat Raed Arafat, pentru formarea unui singur departament cu structurile SMURD si ISU, da rezultate si incepe sa lucreze si la nivel local.

Iata ca idei bune sunt puse in practica si in Romania, lucru care inseamna eficienta mai mare pentru bolnavi si bani mai putin cheltuiti", a declarat, la Tulcea, premierul Victor Ponta, cu ocazia receptiei unui elicopter medical pentru urgentele din Delta Dunarii.

La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anuntat ca sistemul de telemedicina pentru medicii de familie care a inceput sa functioneze in Delta Dunarii la finele anului 2012, va fi extins si in judetele Galati si Braila.

"Este un proiect depus la nivelul Ministerului Comunicatiilor in curs de aprobare pentru a extinde sistemul in judetele Braila si Galati. In fondurile europene exista o prevedere pentru dezvoltarea telemedicinei, iar UE are o tinta foarte importanta pe asistenta medicala la distanta, nu numai de urgenta. Acesta este viitorul la nivel mondial", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Premierul Victor Ponta a spus si ca "in orice loc din tara, prioritatea este sanatatea", iar la rectificarea bugetara 'categoric, orice ban in plus pe care-l avem va merge la Sanatate'.

Frauda in Sanatate: Perchezitii la Ministerul Sanatatii si la spitale din Bucuresti

"Nu stiu care va fi suma (care se va aloca - n.red.), pentru ca dupa data de 1 iulie vom lucra cu expertii institutiilor internationale la partea de rectificare, dar va asigur ca primii bani pe care-i vom avea in plus vor ajunge la Sanatate", a mai spus premierul.

Sistemul experimental de telemedicina pentru localitatile din Delta Dunarii a fost prezentat la Tulcea pe data de 31 martie 2012.

Aparatura donata de Hewlett Packard, care a ajuns la zece medici din judet, a constat intr-o camera video conectata la un laptop, un aparat de monitorizare ce transmite functiile vitale ale pacientului catre laptop si un aparat electrocardiograf care permite inclusiv interpretarea automata a datelor receptionate de la pacient, precum si transmiterea acestora medicilor specialisti de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din municipiul Tulcea.

De asemenea, potrivit datelor furnizate de autoritati la acea vreme, trei dintre cei zece medici au primit si cate un ecograf. Prin intermediul dotarilor tehnice, pacientii din localitatile izolate din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii pot primi recomandari de la medicii specialisti din SJU Tulcea.

Obiectivele sistemului care a inceput sa functioneze in luna noiembrie a anului sunt cresterea calitatii actului medical in Delta Dunarii si reducerea costului actului medical in beneficiul a circa 12.000 de pacienti din Delta al caror nivel de trai este scazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta Romania model telemedicina, #Ponta Raed Arafat telemedicina, #Ponta Arafat Romania model , #premier