Ponta s-a pus de acord cu pozitia lui Basescu privind adoptarea monedei euro

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 17:14
1649 citiri
Ponta s-a pus de acord cu pozitia lui Basescu privind adoptarea monedei euro

Premierul Ponta spune, intr-un interviu acordat Deutsche Welle inainte de vizita in Germania, ca s-a pus de acord atat cu perspectiva presedintelui Basescu, cat si cu cea a Poloniei privind adoptarea monedei euro si considera ca Romania poate fi pregatita structural pentru acest obiectiv in 2017-2018.

Intrebat cand apreciaza ca ar trebui Romania sa adere la euro si dupa ce reporterul afirma ca impresia sa este ca "de la un punct incoace v-ati pus de acord cu perspectiva presedintelui Basescu", premierul afirma ca s-a pus de acord atat cu perspectiva presedintelui, cat si cu cea a Poloniei.

"M-am pus de acord si cu perspectiva presedintelui Basescu, m-am pus de acord si cu perspectiva Poloniei, celalalt mare jucator din afara euro. Sunt doua lucruri care trebuie sa se uneasca: in primul rand, Romania sa fie pregatita structural, nu doar cu criteriile nominale, inflatie, deficit, datorie publica, ci si capacitatea noastra de a rezista la competitia din zona euro, caci daca intram nepregatiti, ne ducem in faliment. Deci, acesta este primul criteriu pe care Romania, din punctul meu de vedere, il poate indeplini in perspectiva 2017-2018.

Al doilea criteriu, care nu tine de Romania si Polonia, ci de deciziile care se iau in zona euro si anume, dupa criza financiara, dupa programele de ajutor din Portugalia, Irlanda, Grecia, Cipru, zona euro sa aiba o politica mult mai coordonata si mai clara fata de noii membri", a mai spus premierul.

E in avantajul nostru sa nu spunem "nu vrem in euro"

"Deci eu cred ca euro va supravietui cu bine acestei crize, cred insa ca va duce inevitabil la niste schimbari, si anume la o politica fiscala, bugetara mai bine coordonata in zona euro si Romania, daca e pregatita in 2017-2018, trebuie sa intre in zona euro. E in avantajul nostru sa nu spunem, cum spune Marea Britanie 'nu vrem in euro', e in avantajul nostru sa ne stabilim ca target politic si strategic acest lucru si, daca nu sunt prea optimist, cred ca putem fi membri in 2018", afirma Ponta.

Interviul a fost acordat de Ponta agentiei germane inainte de vizita pe care o va efectua, luni si marti, la Berlin, unde se va intalni cu cancelarul Angela Merkel.

La finele anului trecut, cand Romania inca pastra tinta de adoptare a monedei euro in 2015, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania trebuie sa mearga pe drumul Poloniei, si anume sa spuna foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in Euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie.

2019, un obiectiv destul de realist

In luna aprilie, Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include o tinta pentru adoptarea monedei euro, premierul Victor Ponta afirmand atunci ca 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania.

El a amintit ca un astfel de obiectiv este stabilit impreuna cu Banca Nationala si mediul de afaceri.

O luna mai tarziu, presedintele Traian Basescu a declarat ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil, iar unele "persoane importante" au enuntat 2019 ca nou termen sau chiar renuntarea la o data tinta.

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

Citeste si:
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu întinde o mână către Liviu Dragnea: „Mă consider un prieten al lui Dragnea”
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu întinde o mână către Liviu Dragnea: „Mă consider un prieten al lui Dragnea”
Președintele PSD Vaslui Dumitru Buzat a declarat vineri, 24 septembrie, că se consideră un prieten al fostului lider social-democrat Liviu Dragnea, însă subliniază că nu l-ar urma într-o...
Raed Arafat susține că nu s-au dat derogări pentru congresul PNL
Raed Arafat susține că nu s-au dat derogări pentru congresul PNL
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat vineri că "nu s-au dat derogări" în cazul congresului PNL, care va avea loc sâmbătă. "Nu s-a dat nicio...
Sursa: MEDIAFAX