Ponta se lauda cu cresterea economica: Dumnezeu tine cu oamenii buni

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 10:21
5600 citiri
Ponta se lauda cu cresterea economica: Dumnezeu tine cu oamenii buni

Premierul Victor Ponta a sustinut, vineri, de la ora 10:00, o declaratie de presa la Palatul Victoria, in care a vorbit despre rezultatele economice foarte bune inregistrate de Romania in primele 9 luni, conform estimarilor anuntate de INS in aceasta dimineata.

Premierul a fost insotit de ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, dar desi era anuntata o conferinta de presa, cei doi au refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

INS anunta crestere economica de 1,9% in trimestrul III. Nu am fost in recesiune tehnica

Declaratia de presa a fost organizata dupa ce, joi seara, in mass-media au aparut informatii conform carora Guvernul va propune o crestere a impozitelor locale pentru urmatorii doi ani si, incepand din 2016, va renunta la cota unica de 16%, urmand sa introduca cote progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%.

Premierul a dezmintit ca intentioneaza sa schimbe cota unica, reamintind ca cel care a introdus-o, Calin Popescu Tariceanu, va fi din nou premier in cazul in care el insusi va castiga alegerile prezidentiale de duminica.

Guvernul Ponta a refuzat sa transmita la Parlament proiectul de buget pe anul 2015 inainte de alegeri, in ciuda prevederilor legale in vigoare.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale premierului Ponta in format LIVE TEXT:

Victor Ponta: Scurta declaratie legata de situatia economica a Romaniei relevata de CE si datele oficiale ale INS. Este o zi buna pentru Romania.

- Datele oficiale ale INS confirma optimismul nostru. S-a vorbit despre dezastru economic, recesiune, au fost doar vorbe de campanie. Mi-am dorit ca datele oficiale sa arate adevarul, sa arate bine, ca lucrurile sa mearga bine, Dumnezeu tine cu oamenii buni.

- Conform datelor INS, PIB in trim. 3 2014 a fost mai mare cu 1,9% comparativ cu trim. 2 2014.

- Eu am spus ca urma sa avem o crestere economica in jur de 1%, este aproape dublu.

- Evolutia de ansamblu fata de 2013: In primele 9 luni, PIB a crescut cu 2,8% pe serie bruta. Daca in 2013 am avut una din cele mai mari cresteri, anul acesta putem sa ajungem din nou la 3%, in conditiile in care spatiul euro si UE sunt in incetinire. Romania va ramane in primele trei tari la crestere economica.

- A treia stire extrem de importanta: S-a folosit termenul de recesiune in care s-a aflat Romania. In urma revizuirii de catre INS, PIB in trim 2 a scazut cu 0,3, dar in trim 1 a crescut cu 0,5 fata de trim 4 din 2013. Nu am fost niciodata in recesiune, a fost o estimare rostogolita politic. Romania nu a fost niciodata in recesiune, nici macar tehnica.

- Avem o directie economica pe care tara merge si pe care trebuie sa o pastram.

- Vom depasi PIB-ul din 2008, anul de maxima expansiune. Inseamna ca am incheiat un ciclu negativ, Romania e la maximele capacitatii sale.

- Exporturile au ajuns la 40 de miliarde de euro, la sfarsitul anului vom depasi bariera psihologica de 50 mld euro, pe care nimeni nu credea ca le vom depasi in acest deceniu.

- Cifra de afaceri a crescut cu 5,9%, productia industriala a crecut cu 5,8%. Cresterea economica din 2013 si 2014 este sanatoasa, nu pe speculatii imobiliare, ci pe productie si exporturi.

- Alt factor, majorarea puterii de cumparare a populatiei si o inflatie de 1,5%. Cresterea salariului a fost de 5,5%.

- INS spune ca numarul de salariati a crescut intre ianuarie-august cu 71.000 de persoane.

- Mai e o veste foarte buna, sper sa se confirme: Romania a devenit principalul partener economic al R.Moldova, devansand Rusia - 920 mil de dolari pe primele 9 luni.

- Pastrarea cotei unice, scaderea CAS, cresterea pensiilor si salariilor si celelalte masuri s-au dovedit un mix de succes.

- Aceste politici guvernamentale vor continua, vom avea stabilitate politica, voi sprijini viitorul guvern.

- Ma bucur ca se incheie campania electorala, poate se incheie si seria de minciuni si dezinformari.

- O mare stire bomba la trustul lui Adrian Sarbu ca din 2016 o sa facem nu stiu ce cu cota unica. Acest gen de dezinformari se adreseaza oamenilor care vor sa fie mintiti, pentru simplul motiv ca presedintele nu schimba cote unice si daca voiam sa o schimb, o schimbam cand am fost prim-ministru.

Apoi, cota unica a fost introdusa de Tariceanu si va fi garantata de Guvernul Tariceanu pe care il voi sprijini.

*********

Conform unor documente publicate joi seara de agentia Mediafax, Guvernul ar intentiona sa renunte la cota unica de 16%, incepand din 2016, si sa introduca cote progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%.

Informatia apare intr-un document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), ministrul delegat pentru Buget.

Astfel, in document sunt incluse mai multe propuneri de masuri fiscale, una dintre ele fiind: "Introducerea impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% si 35%) ". Propunerile ar fi fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

Document Finante: Cota progresiva din 2016 de 15%, 25% si 35%. PSD spune ca e o minciuna

Liderii PSD au dezmintit aceasta informatie, iar ministrul de Finante, Ioana Petrescu, a precizat ca "nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar in institutie, autoritatea in ceea ce priveste stabilirea politicii fiscale, nu s-a facut niciodata un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare".

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a precizat ca Ministerul Finantelor Publice, prin cei doi ministri, facand referire la el si la Ioana Petrescu, nu-si asuma acel document, dar a respins ideea unei eventuale demisii in cazul in care se va dovedi ca el a fost elaborat de Ministerul Finantelor.

Cresc taxele? Ministrul pentru Buget: Nu demisionez daca totusi documentul exista

Tot agentia Mediafax a prezentat joi seara un document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) din care reiese ca exista mai multe propuneri de masuri fiscale, printre care si "cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016". Propunerile ar fi fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

Document MFP: Impozitele pe case si terenuri cresc cu 50% pana in 2017

Invitat, joi seara, intr-o emisiune de televiziune, liderul PNL Klaus Iohannis, contracandidatul la presedintie al premierului Victor Ponta, a declarat ca indiferent cine va conduce guvernul anul viitor va fi nevoit sa majoreze taxe si impozite, pentru a astupa gaurile facute in buget de masurile populiste luate sau anuntate de Executiv in aceasta campanie electorala.

Iohannis: Vom avea majorari de impozite si taxe. Trebuie platit ce a promis Ponta in campanie

Delegatiile tehnice ale FMI si CE vor veni la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru analiza executiei bugetare, impactul masurilor adoptate de Guvern in ultimele luni asupra bugetului si discutarea prognozelor pentru 2015.

Exepertii internationali vor reveni la Bucuresti in luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...