Ponta se leapada de FMI? Premierul: Din ce in ce mai mult, discutiile se fac cu Comisia Europeana

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 17:14
4788 citiri
Ponta se leapada de FMI? Premierul: Din ce in ce mai mult, discutiile se fac cu Comisia Europeana

Premierul Victor Ponta a comentat, vineri, cererea Fondului Monetar International (FMI), in cadrul discutiilor tehnice, de a reduce deficitul bugetar de la 1,4% la 0,9% pentru anul viitor, precizand ca cele mai importante discutii se poarta, de fapt, cu Comisia Europeana.

"Legat de negocierile cu FMI, din ce in ce mai mult - si e si normal, ca avem un acord care va expira in 2015 si nu se va reinnoi, pentru ca nu e cazul - discutiile se fac cu Comisia Europeana.

E vorba de faimosul tratat fiscal, de obligatiile pe care Romania si le-a asumat in 2011 de reducere a deficitului bugetar, iar discutiile sunt in acest moment legate de modul in care putem sa respectam acel 1,4% deficit bugetar prognozat", a explicat premierul Victor Ponta, intr-un interviu video acordat Obiectiv.info, preluat de Romania Tv.

El a sustinut ca de fiecare data negocierile au fost dure.

"Problemele sunt la Comisia Europeana. Noi suntem elevul model al Europei si nu as vrea sa fim elevul model acceptand niste conditii care ne impiedica sa ne dezvoltam", a sustinut seful Guvernului.

"Din punctul meu de vedere, nu se va rupe niciun acord, nici azi, nici mai incolo. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil un deficit de 0,9%. Poate unui guvern ACL i se pare acceptabil...", a punctat acesta.

Tensiuni la negocierile cu FMI

Ministrul Bugetului, Darius Valcov, a declarat, vineri, ca au existat tensiuni la discutiile purtate de reprezentantii Ministerului de Finante cu Fondul Monetar International (FMI), creditorii internationali cerand un deficit bugetar pentru 2015 de 0,9%, mai mic decat cel de 1,4% sustinut de Guvern.

Tensiuni la discutiile cu FMI: Fondul cere deficit mai mic. Valcov: Nu acceptam pozitia ghiocel

"Deficitul pe care noi il discutam e 1,4%, la care avem doar doua teme separate. Alocarea suplimentara pentru armata - un deficit suplimentar de 0,3% care sa se duca direct in bugetul apararii - si pentru cofinantarea fondurilor UE, suplimentar vom negocia 0,4% - 0,5%. Daca niciuna nu se va realiza, deficitul pentru care suntem mandatati e 1,4%. In niciun caz mandatul meu nu imi da voie sa cobor sub aceasta cifra", a spus Darius Valcov, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

"Daca nu vor fi de acord cu propunerea noastra, nu o vom opera, dar acest lucru se va vedea in bugetul Apararii, care va fi doar putin peste cel de anul acesta. Parerea mea e ca deficitul de 1,4% e negociat extrem de prost pentru situatia Romaniei, alte tari au negociat mai bine.

La ora 15.00 au loc discutiile la nivel de ministrii (discutiile oficiale - n.red.), eu si doamna Petrescu (Ioana Petrescu - ministrul Finantelor - n.red.) vom discuta cu delegatia, insa orice discutie sub 1,4% e exclusa, pentru ca s-ar ingenunchea economia Romaniei", a adaugat Darius Valcov.

El a mai precizat ca ideea a fost adusa in discutie, joi, in cadrul negocierilor la nivel tehnic dintre reprezentantii Ministerului Finantelor si FMI, care s-au terminat dupa miezul noptii.

"Regulile nu se schimba in timpul jocului, nu acceptam pozitia ghiocel", a punctat Darius Valcov.

Basescu comenteaza acordul cu FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca daca Romania nu va reusi sa finalizeze acordul cu Banca Mondiala, Comisia Europeana si FMI, va fi si vina reprezentantilor celor trei institutii financiare.

"L-am avertizat pe domnul Ponta ca va avea probleme cu bugetul pe 2015. Stiu ca in momentul de fata are dificultati, dar nu stiu cum le va rezolva. N-as vrea insa ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu Fondul. Romania a trecut de mult de faza in care nu era capabila sa duca pana la capat un acord cu FMI. A trecut de mult de aceasta faza. Toate acordurile cu FMI au fost indeplinite", a spus presedintele la Palatul Cotroceni.

Basescu: Daca nu se continua acordul cu FMI, cred ca va fi o mare bila neagra si pentru Fond

In replica, premierul a precizat, vineri, ca Basescu nu are date legate de bugetul pe 2015 si ca e o chestie strict politicianista.

Ponta, despre buget

Intrebat daca exista probleme cu bugetul pe anul 2015, premierul a spus, vineri, ca nu vor creste taxele si impozitele.

"Vom avea cresteri la Educatie si Sanatate, deja negociate, iar o crestere substantiala va fi la cofinantarea proiectelor de infrastructura. Pe de alta parte, salariul minim pe economie va creste la 975 de lei de la 1 ianuarie 2015 si la 1.050 lei de la 1 iulie 2015.

Am inceput sa platim titluri executorii catre bugetari care au castigat aceste drepturi in instanta (profesori etc), iar banii vin prin Ministerul Educatiei, dar primariile trebuie sa-si modifice bugetele pentru a cuprinde aceste cheltuieli, pentru ca banii sa poata ajunge la profesori", a subliniat premierul.

El a adaugat faptul ca Parlamentul trebuie informat saptamana viitoare despre bugetul anului viitor.

"Cred si sunt convins ca dl Iohannis (presedintele ales, Klaus Iohannis - n.red.) va fi un alt fel de presedinte, nu va conduce Parlamentul si Guvernul de la Cotroceni, pentru ca asta s-a dovedit a fi un model esuat", a mai comentat Ponta.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....