Ponta: Iata ca putem fi pe primul loc in Europa la ceva bun (Video)

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 15:38
5161 citiri
Ponta: Iata ca putem fi pe primul loc in Europa la ceva bun (Video)
Foto: Facebook/Victor Ponta - captura video

Premierul Victor Ponta a salutat, miercuri, datele referitoare la cresterea economica inregistrata de tara noastra in primul trimestru din 2015, precizand ca suntem pe primul loc in Europa la ceva bun.

"Cresterea de 4,2% a ‪PIB de la T1 2014 la T1 2015, recunosc ca este mult mai buna decat ma asteptam - este cea mai mare ‪crestere economica pe care o avem dupa perioada de criza. (...) In acest context, trebuie sa accentuam masurile de dezvoltare ‪economica, de stimulare, de creare de locuri de ‪munca", a precizat premierul Victor Ponta, la debutul sedintei de Guvern.

De asemenea, el a adaugat ca echipa pe care o conduce trebuie sa fie pregatita pentru discutiile de saptamana viitoare cu delegatia Comisiei Europene si a Fondului Monetar International.

De ce-si doreste Teodorovici un nou acord cu FMI - ne-am imprumuta mai ieftin

"Pana acum, am avut mereu dreptate, asa ca sa ramana asa in continuare. Scaderi de taxe, masuri de crestere economica s-au dovedit a fi corecte", a adaugat Ponta.

Cresterea de 4,2% a #PIB de la T1 2014 la T1 2015 este mult mai buna decat ma asteptam - este cea mai mare #crestere...

Posted by Victor Ponta on Wednesday, May 13, 2015

Ulterior, pe Facebook, premierul s-a laudat cu aceste date statistice.

"Iata ca putem fi pe primul loc in Europa la ceva bun!!! Romania are cea mai mare crestere economica trimestrul 1 din 2015 fata de trimestrul 1 din 2014 din UE, conform datelor disponibile Eurostat! Am fost convocat la Camera Deputatilor (la cererea grupului PNL) sa prezint situatia economica a tarii - cred ca informatiile de mai sus sunt un bun inceput", a scris Ponta.

Ce spune Statistica

Economia Romaniei a crescut, in primul trimestru din 2015, cu 1,6%, comparativ cu ultimele trei luni din 2014, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansul este de 4,3% pe serie bruta si de 4,2% pe serie ajustata sezonier, dupa cum arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.

Economia Romaniei creste ca Fat Frumos - ce spun analistii despre vestile bune de la INS

Mai mult, conform datelor Eurostat, Romania si Cipru sunt lideri in UE la cresterea economica in aceasta perioada.

Romania si Cipru, cea mai mare crestere economica din UE in primul trimestru din 2015

Datele publicate de INS reprezinta primele estimari, astfel ca cifrele ar putea fi reevaluate in cadrul urmatoarelor analize.

Analistii saluta masura, dar atrag atentia asupra discrepantelor dintre regiuni

Analistul Florin Citu sustine ca cifrele reprezinta primele semne clare ca economia a iesit din criza.

"Inca nu avem detaliile, dar se pare ca sunt contributii importante in primul trimestru 2015 de la consum si constructii. In general, vestile sunt bune pentru anul 2015 si mai ales pentru relaxarea fiscala care trebuie sa continue", a explicat acesta, intr-o postare pe o retea sociala.

La randul sau, Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme economice, anticipeaza ca produsul intern brut va creste, in acest an, cu 4-4,5%, in contextul reducerii TVA si relansarii creditarii.

Profesorul universitar Bogdan Glavan saluta cresterea economica, insa remarca faptul ca "boom-ul" e realizat doar in Bucuresti si in alte cateva zone, "unde se invarte banul gros, in restul tarii e prapad in continuare".

Romania, tara cu trei viteze: Pericolul economic care ar putea declansa o bomba sociala

Aceasta idee e reluat si de analistii firmei KeysFin, care mentioneaza ca Romania se dezvolta cu trei viteze complet diferite.

"Avem poli de crestere economica, precum Bucuresti-Ilfov, Timis-Arad si Constanta, acolo unde business-ul este pe un trend ascendent, avem apoi zone cu potential si o dezvoltare ceva mai temperata, precum Brasov, Cluj, Arges si Galati, si un al treilea contingent de judete, din pacate majoritar la nivelul Romaniei, acolo unde business-ul stagneaza sau chiar regreseaza, cu consecinte directe asupra nivelului de trai", se arata intr-o analiza remisa Ziare.com.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Ponta crestere economica Romania, #crestere economica Romania 2015 , #premier