Ponta si Antonescu se contrazic pe reesalonarea creditelor

Joi, 06 Februarie 2014, ora 12:12
4096 citiri
Ponta si Antonescu se contrazic pe reesalonarea creditelor

Anuntul facut de premierul Ponta, potrivit caruia Guvernul vrea sa ajute romanii cu venituri sub 1.600 de lei care au rate la credite, starneste contradictii intre liderii USL.

In timp ce Victor Ponta sustine ca masura a fost convenita in cadrul Uniunii, colegul sau de alianta, liderul liberal Crin Antonescu, il contrazice si spune ca masura nu a fost discutata in USL.

"Masura privind reesalonarea creditelor a fost discutata in USL duminica seara, dupa sedinta CSAT", a afirmat Ponta, intr-o declaratie pentru Mediafax.

Liderul PNL il contrazice, insa, pe Victor Ponta. "Nu s-a discutat nici in USL, nici in intalnirea conducerii PNL cu FMI. La intalnirea cu misiunea FMI am discutat peisajul general al economiei romanesti, evaluarea pe care cei de la FMI pe de o parte, noi pe cealalta parte am facut-o si am concentrat discutia pe preocuparea precisa a PNL pentru masuri de stimulare a mediului econonomic, a intreprinzatorilor privati, cu precadere cele doua masuri pe care le dorim cat mai urgent adoptate si anume reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator si scutirea de impozit pentru profitul reinvestit", a spus Antonescu pentru Gandul.

Si purtatorul de cuvant al liberalilor, Cristina Pocora, a sustinut ca reesalonarea ratelor nu a fost discutata in USL si nici nu a fost prezentata delegatiei PNL care a mers la intalnirea cu FMI.

"Sunt multe elemente care trebuie analizate si trebuie sa primeasca raspunsuri inainte sa se emita un punct de vedere oficial", a mai spus Pocora la Realitatea Tv, fiind intrebata daca liberalii considera oportuna masura anuntata de Ponta.

De altfel, si prim-vicepresedintele liberal Klaus Iohannis sustine ca a fost luat prin surprindere de anuntul lui Victor Ponta.

Iohannis, surprins de "'injumatatirea ratelor": Nu e o masura liberala, nu am discutat in partid

"Sunt sceptic, pe de alta parte sunt putin surprins, pentru ca este o masura negociata si acceptata de catre FMI. Surprinderea mea vine din faptul ca ea nu a fost discutata in partid. Sunt sceptic pentru ca cei cu venituri de 1.600 de lei vor ajunge la o rata mult mai mare, intre timp nu vor putea sa puna deoparte banii si se vor trezi, dupa o perioada de trei ani, ca nu-si vor mai putea plati ratele la credite.

Pentru cei care-si platesc impozitele vor intreba: eu cu ce am gresit ca imi platesc impozitele si ratele la timp de nu beneficiez? Nu e o masura liberala. Voi pune eu intrebarea in partid: cum s-a ajuns la aceasta intelegere cu FMI, daca noi n-am discutat-o?", a declarat edilul din Sibiu.

Cu o zi inainte, insa, ministrul Finantelor, liberalul Daniel Chitoiu, sustinea ca aceasta masura stimuleaza consumul intern si cererea interna si ca ministerul pe care il conduce a propus-o.

"Este o masura discutata intre Ministerul de Finante si BNR pentru ca ne trebuie o masura de stimulare a consumului intern, a cererii interne. Stim foarte bine ca si anul trecut, cererea interna, consumul intern a fost la un nivel scazut si a trebuit sa gasim o solutie de stimulare a consumului intern. Mai mult decat atat, aceasta masura are si rolul de a imbunatati nivelul creditelor neperformante la toate bancile, pentru ca e mai bine sa amane o rata la credit, decat sa treaca creditul la credite neperformante si sa constituie provizioane si sa isi reduca profiturile.

Pe noi ne intereseaza ca prin aceasta masura sa ajutam atat persoanele fizice, fie ei salariati sau pensionari, sa poata sa isi achite ratele si sa nu intre in categoria creditelor neperformante si sa inceapa executarea bancara asupra garantiilor pe care le-au pus pentru aceste credite, si mai mult decat atat ne intereseaza ca nici unitatile bancare sa inregistreze pierderi ca anul trecut, ci sa realizeze profituri, astfel incat sa putem sa avem si un plus de resurse banesti de circa 4 miliarde de lei in economie", declara Chitoiu.

Ponta anunta ajutoare de la stat: In ce conditii ai putea plati rate mai mici la credit

Luni seara, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI), premierul Victor Ponta a anuntat ca persoanele cu venituri sub media nationala, de 1.600 de lei, care au dificultati in plata ratelor la banca, insa nu au depasit scadenta cu mai mult de 90 de zile, vor avea posibilitatea sa beneficieze de o injumatatire a ratei pe o perioada de doi ani, reducere ce nu poate depasi 500 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Ponta USL injumatatire rate, #rate credite masura Guvern, #rate Ponta USL , #premier