Ponta si Rusia. De ce vrea Gazprom la Oltchim? - analiza

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 16:10
4722 citiri
Ponta si Rusia. De ce vrea Gazprom la Oltchim? - analiza

"Mi-as fi dorit ca si la Oltchim sa fi avut un mare investitor din Rusia (...)ma gandesc in primul rand, la siguranta locurilor de munca", spunea premierul Victor Ponta acum cateva zile. Asta dupa ce vorbise mult despre Gazprom inainte de depunerea ofertelor la Oltchim.

Ulterior, a venit si confirmatea interesului rusilor de la TISE, o companie controlata de Gazprom, alaturi de alte entitati ale statului rus. Dar vorbim in primul rand despre Gazprom. Gazprom e statul rus, sa fie clar. Sa ne gandim ca fostul presedinte, actualul premier rus Medvedev, e fostul presedinte al Gazprom.

"TISE si-a manifestat interesul fata de Oltchim inca de anul trecut, a cumparat caietul de sarcini in data de 17 septembrie, deci cu trei zile inainte de deschiderea ofertelor. TISE a comunicat oficial catre minister si catre mine: 'Va informam ca decizia actuala a noastra este de a nu participa in procesul de privatizare al Oltchim SA'.

Exista, insa, o alta fraza dupa: 'Cu toate acestea, decizia din acest moment nu exclude interesul nostru de a continua cooperarea cu autoritatile guvernamentale romane in ceea ce priveste o viitoare privatizare sau investitie'. Deci, vreau sa intelegeti cum a fost cu TISE", a mentionat Ponta.

O viitoare colaborare? Stiau ei ca privatizarea va esua? Foarte surprinzator, dar e de apreciat ce informatii bune are subsidiara Gazprom.

De ce sunt importante declaratiile premierului Ponta? Pentru ca ele arata ceva, fie si daca pornim de la faptul ca, evident, rusii nu sunt singurii care pot oferi siguranta locurilor de munca, as pune pariu ca se mai gasesc investitori si din alte tari.

Apoi, declaratia e neobisnuita, chiar foarte neobisnuita. In primul rand, avem un castigator al licitatiei, Dan Diaconescu. Desigur, sunt sanse mari ca el sa nu aiba banii.

Dar, daca se intampla sa nu-i aiba, se va organiza o licitatie deschisa. De ce si-ar dori Ponta "o companie rusa" si nu alta, sa zicem chineza, germana, franceza, san-marineza? E vorba de o optiune strategica.

Victor Ponta mizeaza mult mai mult pe relatiile cu Rusia. In primul rand cu Gazprom, cel mai important atu pe care il are statul rus.

Privind spre est

Victor Ponta, inca din primele sale zile ca premier, a inceput sa schimbe mesaje cu premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, asta o stiu de la cel mai inalt nivel, chiar din tabara premierului. Asta nu e ceva rau, Doamne fereste!

Singurul motiv pentru care Ponta nu face publicitate acestei optiuni, la urma urmei normale, e faptul ca stie ca poate pierde politic, din moment ce multi romani privesc Rusia cu suspiciune, ba chiar adversitate. In campania prezidentiala din 2009, Geoana a pierdut puncte pentru vizita la Moscova, sa ne amintim.

"Mana intinsa" ar putea fi ceva bun, daca ne gandim ca relatiile romano-ruse la cel mai inalt nivel erau inghetate de multi-multi ani. Asta fiind optiunea lui Traian Basescu, despre care am crezut intotdeauna ca e prea rigida, ba chiar dura si putin folositoare.

Nu inseamna ca Guvernul Ponta se va orienta spre Rusia, ci doar ca intinde un brat si intr-acolo, ceea ce nu poate fi rau, daca Romania isi joaca bine cartile.

E vorba de afaceri si politica

Ce inseamna deschiderea, ipotetica deocamdata, dar foarte posibila, spre Gazprom? E vorba de o optiune strategica. Cu Gazprom poti vorbi si altfel decat in termeni de profit.

Sa ne intelegem, daca faci afaceri cu Gazprom, nu inseamna ca adopti sistemul de guvernare al Rusiei, nu treci la "democratia controlata". Inseamna doar ca iti largesti optiunile, de la cele economice la cele geopolitice.

Gazprom face nu doar afaceri, face si politica. E dispusa sa piarda, pe termen scurt sau mediu, bani, bani multi, pentru a castiga strategic pentru statul rus. Cu care, de altfel, se confunda. Urmaresc de cel putin opt ani ce inseamna Gazprom pentru Rusia si pot spune ca e insasi seva regimului Putin, care a dus o lupta dura pentru a pune mana pe companie, inca de la inceputurile sale. Unde e Gazprom, e Putin, asta e de stiut.

De aceea, Guvernul Ponta trateaza cu atentie apropierea de Gazprom si, se intelege, Rusia, dar merge pe calea asta. Sigur, nu se va muta spre Rusia si nu va intoarce spatele Europei din simplul motiv ca lucrurile nu sunt asa simple, albe sau negre. Poti fi un membru UE si NATO loial, dar colaborand bine cu Rusia, mai ales cand e vorba de bani.

Romania poate avea relatii bune cu Rusia, cum au multe tari UE, iar primul exemplu care imi vine in minte e Germania, si nu doar pe vremea cand era cancelar Gerhard Schroeder.

Cu ochii pe o relatie ce evolueaza

La Moscova exista simpatie si interes pentru Guvernul Ponta. Doar daca te uiti la sustinerea acordata de "Vocea Rusiei", care nu e nimic altceva decat un mic brat al Ministerului de Externe rus, poti constata asta foarte usor. Nu din vreo afinitate ideologica sau de alt fel, ci din simplul motiv ca Guvernul USL reprezinta altceva decat Guvernul Basescu-PDL. Sunt oameni cu care se poate discuta mai bine.

Si cu pesedistii, si cu liberalii. Mai stiti ce spuneau telegramele WikiLeaks despre liberali, ca sunt inclinati spre Rusia? Eu nu cred, doar ii cred mai pragmatici.

Relatia cu Rusia, pornind de la implicarea economica a Moscovei, prin Gazprom-TISE, e una pe care trebuie sa o urmarim. Reprezinta o schimbare, dar si o carte importanta pentru Guvernul USL. Sunt sigur ca ea va evolua, pe multe cai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta Gazprom privatizare Oltchim, #Ponta investitor rus Oltchim , #premier