Ponta: Solicitam CE permisiunea acordarii unui imprumut pentru repornirea Oltchim

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 07:44
1544 citiri
Ponta: Solicitam CE permisiunea acordarii unui imprumut pentru repornirea Oltchim
Foto: Ziare.com

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va cere, vineri, Comisiei Europene permisiunea acordarii unui imprumut pentru demararea activitatii combinatului Oltchim, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, precizand ca aceasta ar fi "varianta secundara" pentru solutionarea problemei.

"Am contactat neoficial Cabinetul comisarului Almunia (Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta - n.rd.) si maine dimineata (vineri - n.red.) de la Ministerul Economiei va porni solicitarea pentru permisiunea de a acorda un imprumut in conditiile prevazute de legislatia europeana pentru repornirea Oltchim, insa varianta cu imprumutul aprobat de Comisia Europeana este varianta secundara.

Varianta principala ar fi aceea de a continua creditarea, in conditiile strategiei de restructurare, astfel incat bancile si creditorii care dau si vor da in continuare bani la Oltchim pentru salarii si repornire sa aiba garantia ca isi recupereaza acei bani", a afirmat Victor Ponta, aflat in vizita la Bratislava.

Intrebat daca repornirea Oltchim la o capacitate de 60% presupune disponibilizari sau somaj tehnic, premierul a respins aceasta varianta, sustinand ca Oltchim isi va relua activitatea treptat.

"Nu, nu disponibilizari. Asta presupune o repornire treptata si in mod sigur toti cei care sunt angajati in acest moment, unii dintre ei vor lucra in program complet, altii pe masura ce se repornesc sectiile, se reintorc la lucru, dar salariile, fie ca vorbim de acea posibilitate pentru cei care nu au inca repornite sectiile, de acei 75% pe care ii primesc din salariu, fie ca vorbim de un alt plan, important este ca salariile pe august si septembrie trebuie de asemenea platite si vor fi platite", a precizat Victor Ponta.

In legatura cu actiunile lui Dan Diaconescu, declarat initial adjudecatar al licitatiei pentru achizitionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim, dar care nu a semnat contractul de privatizare, premierul a spus ca instanta a fost sesizata deja "pentru modul in care s-au prezentat anumiti ofertanti la licitatie".

"Nu pot decat sa spun ca circul domniei sale ne-a costat deja pe toti - pe cei de la Oltchim si pe noi toti - foarte mult si ca banuiesc ca pana pe 9 decembrie vom avea tot soiul de asemenea declaratii. Spun insa altceva.

Cum stiti, sesizarea penala pentru modul in care s-au prezentat anumiti ofertanti la licitatie a pornit deja si imi doresc ca procurorii sa se ocupe mai putin de cine pe ce post se asaza in urmatorii ani si sa aplice legea, pentru ca sa nu dam un semnal ca oricine poate sa falsifice documente, oricine poate sa insele statul si nu pateste nimic. Acesta este un semnal foarte rau pentru Romania si pentru partenerii nostri internationali", a subliniat Victor Ponta.

Pop: Salariatii Oltchim primesc un avans de 40% din salariul pe august

Autoritatile vor prezenta planul de salvare al Oltchim cel tarziu vineri, 5 octombrie, a declarat joi, la conferinta CONPIROM, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Planul de relansare a Oltchim va prevedea pasii urmatori privind combinatul valcean, a anuntat saptamana trecuta premierul Victor Ponta.

Combinatul are deja o noua conducere, in persoana fostului director CET Govora, Mihai Balan. Acesta trebuie ca pana pe 12 octombrie sa prezinte un plan de pornire a combinatului chimic de la Valcea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#imprumut CE repornire Oltchim, #imprumut repornire Oltchim, #repornire Olctchim , #premier