Ponta, speriat de reactiile internationale: Batalia politica nu va afecta sistemul judiciar (Video)

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 10:51
6316 citiri
Ponta, speriat de reactiile internationale: Batalia politica nu va afecta sistemul judiciar (Video)
Foto: Realitatea TV

Premierul Victor Ponta a tinut sa asigure in principal "prietenii si partenerii externi" ca dincolo de criza politica si conflictul constitutional, Romania ramane o tara stabila, in care standardele internationale pentru democratie si stat de drept raman respectate.

"In aceasta perioada de conflict constitutional intre presedinte si Parlament, care va fi finalizat astazi printr-un vot al Parlamentului, am avut multe contacte cu partenerii si prietenii nostri internationali.

Guvernul Romaniei da toate asigurarile necesare asupra faptului ca Romania este si va ramane un stat de drept, care respecta toate standardele europene si Constitutia. Dincolo de acest conflict politic intern, pe care niciunul dintre partenerii nostri interni sau internationali nu il critica sau apreciaza, Romania va ramane o tara stabila", a declarat premierul Romaniei, inainte de a pleca, impreuna cu ministrul Apararii, la Buzau, pentru a prezenta personal condoleante familiilor victimilor din elicopterul prabusit joi.

Precizand ca va fi prezent in Parlament, joi dupa amiaza, atunci cand va fi votata propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, Ponta a anuntat ca saptamana viitoare se va duce la Bruxelles pentru a asigura decidentii din Comisia Europeana si PE ca justitia si institutiile statului nu vor fi afectate de batalia politica interna.

"Guvernul va lua toate masurile necesare pentru respectarea obligatiilor ce revin Romaniei in baza acordurilor cu FMI, BM si UE.

De asemenea, Guvernul va lua in considerare toate masurile necesare pentru indeplinirea obligatiilor in baza MCV instituit de Comisia Europeana. In Romania, exista o justitie independenta, la standarde internationale.

Indiferent de decizia de astazi a Parlamentului, Guvernul Romaniei va asigura, pana la eventualul referendum, stabilitatea totala si absoluta, atat a CCR, a instantelor, a DNA, a ANI, a serviciilor de informatii si a tuturor celorlalte institutii care nu trebuie sa fie implicate sau afectate de o batalie politica constitutionala.

Guvernul va asigura stabilitatea si independenta acestor institutii. Batalia politica nu va afecta sistemul judiciar. Guvernul Romaniei va respecta toate deciziile CCR, care vor fi emise in perioada urmatoare", a mai spus premierul.

Subliniind ca este de acord cu orice evaluare europeana, in cazul in care partenerii europeni cred ca masurile luate de Guvernul de la Bucuresti nu respecta standardele europene, Victor Ponta a repetat ca "institutiile fundamentale ale statului vor fi tinute departe de batalia politica".

Solicitare pentru Barroso: Infringement pentru Romania si suspendarea votului in Consiliu

"Imi asum, in numele Guvernului, sa respect orice fel de evaluare europeana, in cazul in care se va considera ca vreuna dintre masurile luate in ultima perioada nu respecta standardele europene. Este o obligatie pe care mi-o asum si o voi pune in aplicare in colaborare cu Parlamentul Romaniei.

Institutiile fundamentale ale statului vor fi tinute departe de batalia politica. Consider legitime ingrijorarea si preocuparea partenerilor nostri straini", a declarat seful Guvernului.

Citește și:
Va candida Rareș Bogdan la Primăria Capitalei? Răspunsul tranșant oferit de europarlamentar: „Nu suntem mulțumiți de Nicușor Dan”
Va candida Rareș Bogdan la Primăria Capitalei? Răspunsul tranșant oferit de europarlamentar: „Nu suntem mulțumiți de Nicușor Dan”
Europarlamentarul liberal Rereş Bogdan a precizat că liberalii nu sunt mulţumiţi de activitatea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan şi de modul în care este administrat Bucureştiul...
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...