Ponta spune ca pretul la pompa nu e facut de Guvern, dar aproape jumatate inseamna taxe

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 20:35
5504 citiri
Ponta spune ca pretul la pompa nu e facut de Guvern, dar aproape jumatate inseamna taxe

Premierul Victor Ponta a cerut ca ministrii Transporturilor si Finantelor sa poarte discutii cu companiile petroliere despre pretul carburantilor, care ar trebui sa scada semnificativ, avand in vedere ca petrolul se ieftineste masiv, iar taxele au ramas neschimbate.

"Ii rog public pe cei doi ministri, pe ministrul Transporturilor (Ioan Rus - n.red.) si cel al Finantelor (Darius Valcov - n.red.), sa aiba o discutie normala, institutionala, intre Guvern si companiile private din domeniul combustitibilor, pentru ca acciza a ramas ca in 2014, toate taxele sunt ca in 2014, pretul petrolului a scazut, doar la noi nu scade.

Sigur, pretul este la pompa nu e facut de Guvern, dar sunt absolut convins ca o discutie serioasa cu companiile ne va ajuta sa ajungem la un pret corect si rezonabil", a spus Ponta la debutul sedintei de guvern.

Declaratia are loc in contextul in care, miercuri dimineata, petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a scazut sub pragul simbolic de 50 de dolari pe baril, pentru prima data din mai 2009.

Petrolul o ia la vale: A scazut sub 50 de dolari pe baril

Per total, in ultimele sase luni, declinul cotatiei titeiului a fost de aproape 50%. Desi pretul combustibililor se calculeaza in functie de acest indice, soferii nu au avut parte de o ieftinire atat de semnificativa a carburantilor la pompa.

Datele Comisiei Europene arata ca, la 15 decembrie 2014, pretul unui litru de benzina Euro-super 95 era de 1,182 euro in tara noastra. Intr-adevar, este o scadere fata de cel inregistrat pe 2 iunie, de 1,413 euro/litru.

Totusi, aproape jumatate din acest pret este reprezentat de taxe.

Comisia Europeana arata ca fara a lua in calcul birurile, un litru de benzina ar trebui sa coste in Romania 0,499 euro.

Suspiciuni de cartel?

Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, a sustinut, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca ar trebui ca preturile carburantilor sa fie reduse in raport cu pretul titeiului. Ieftinirea nu poate fi facuta direct proportional, insa ar trebui sa fie destul de semnificativa, sustinea acesta, in octombrie 2014.

Pretul petrolului s-a prabusit - De ce nu se ieftinesc semnificativ carburantii in Romania? (Grafic)

El a avertizat atunci ca pe piata carburantilor exista "o situatie tipica de abuz de pozitie dominanta colectiva".

"Liderul de piata este urmat imediat de ceilalti competitori, iar Consiliul Concurentei ar trebui, prin analize economice solide, sa demonstreze de ce producatorii nu reduc imediat preturile la carburanti atunci cand preturile titeiului scad, dar le maresc a doua zi cand preturile cresc (evident, cand e vorba de fluctuatii importante).

E evident ca preturile nu se pot modifica rapid, normal ar trebui sa existe un interval, pentru ca titeiul este transportat si rafinat intr-o perioada de timp, dar situatia e ciudata: cum se poate ca benzina sa se scumpeasca imediat ce creste pretul petrolului, dar nu se ieftineste cand cotatia titeiului scade?", a declarat cercetatorul pentru Ziare.com.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Ponta pret benzina, #Ponta consultari companii petroliere, #Ponta pret combustibil , #premier