Ponta spune ca vrea sa ajute financiar televiziunile din Romania, dar pune conditii

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 07:26
4294 citiri
Ponta spune ca vrea sa ajute financiar televiziunile din Romania, dar pune conditii
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta sustine partial ideea lui Valentin Jucan, membru CNA, de a crea un "fond audiovizual", ce ar trebui sa ajunga la primele 10 posturi TV declarate libere la retransmisie.

Jucan a adresat marti o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis si premierului Victor Ponta, prin care propune un proiect de ordonanta de urgenta, ce ar prevede infiintarea unui "fond audiovizual", pentru "revenirea la normalitate, decenta, respect pentru public". Avand acesti bani in plus asigurati, Jucan crede ca televiziunile vor putea sa isi plateasca "taxele si impozitele pe care acestea le datoreaza statului".

Banii pentru "fondul audiovizual" ar trebui sa provina din "colectarea, anuala, a unei contributii de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe (companii de cablu - n.red.) de televiziune prin retele de comunicatii electronice, precum si din taxele percepute de Consiliu pentru eliberarea licentelor audiovizuale, prelungirea valabilitatii licentelor audiovizuale si eliberarea avizelor de retransmisie", sustine Jucan.

Ideea i-a placut premierului Ponta, care o considera "de principiu corecta", insa pune unele conditii.

Seful Executivului crede ca ar trebui sa existe "criterii clare si transparente legate de procentul de emisiuni de stiri, culturale, educative incluse in grila unei televiziuni (evident fara nicio cenzura asupra modului de prezentare a acestora) ".

"Sprijinul sa nu se faca printr-o noua taxa platita de telespectatori - oamenii deja platesc abonamentul la societatea de cablu sau satelit (si fortat si inutil o taxa pt TVR!) ", mai scrie pe Facebook Victor Ponta.

In plus, premierul considera ca sprijinul ar trebui sa se reflecte "prin scutiri si deduceri de taxe si impozite, nu bani dati direct unei televiziuni", pentru ca "ar deturna total scopul initiativei".

In plus, Ponta subliniaza ca este nevoie de "clarificarea situatiei acelei (sau acelor) televiziuni care deja au facut si fac evaziune fiscala avand aproape 100 milioane de RON datorii la buget".

Si, ca ultim aspect semnalat de premier, acesta nu considera ca "o asemenea reglementare e bine sa fie aprobata prin ordonanta de urgenta", sugerand in schimb un acord politic in Parlament.

De ce nu vrea Ponta sa raspunda intrebarilor jurnalistilor: Companiile nu isi platesc taxele la stat

In luna martie, premierul Victor Ponta a avut o iesire publica in care a explicat de ce nu a dorit sa raspunda la intrebari unor jurnalisti, spunand ca a refuzat pentru ca acestia erau angajati la companii care nu isi platesc taxele.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta Jucan fond audiovizual, #Ponta CNA bani televiziuni, #Ponta ajutor televiziuni scutire taxe, #Ponta evaziune televiziuni , #premier
Comentarii