Ponta stie ca Romania nu va intra in Schengen saptamana viitoare din cauza MCV

Vineri, 01 Martie 2013, ora 22:09
4835 citiri
Ponta stie ca Romania nu va intra in Schengen saptamana viitoare din cauza MCV
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca atat el, cat si ministrul de Externe, dar si presedintele Traian Basescu au informatii potrivit carora una sau mai multe tari nu vor fi de acord ca Romania sa fie acceptata in Spatiul Schengen la Consiliul JAI din 7-8 martie.

Este prima declaratie publica transanta pe care un oficial roman o face in aceste zile premergatoare lucrarilor Consiliului.

"Exista opinia unei tari sau a doua tari care nu vor bloca intrarea, dar vor cere sa se ia decizia in urma Consiliului urmator, care e in octombrie", a declarat Victor Ponta la postul B1 TV, adaugand ulterior ca este vorba chiar de 2-3 tari care se opun intrarii Romaniei in Schengen in acest moment.

Premierul roman a admis ca "e o mare probabilitate" ca sa asistam saptamana viitoare la amanarea luarii unei decizii in ceea ce ne priveste, "atata timp cat e nevoie de unanimitate".

Victor Ponta spune ca si presedintele Traian Basescu avea aceleasi informatii atunci cand a expediat catre Palatul Victoria scrisoarea in care cerea Guvernului sa ia anumite masuri pentru a convinge guvernele europene sa ne accepte in Schengen.

"Le avea si presedintele, stia foarte clar ca acele tari care ne mai amana habar nu au nici cine e Fenechiu, nici cine e Haineala (presedintele CSM - n.red.)(...) Nu stie nici presedintele, nici eu 100% ca miercuri or sa ne amane din nou. Stie si domnul presedinte si ministrul Corlatean care este tara sau tarile care cer amanarea", a declarat Victor Ponta.

In plus, premierul a sustinut ca se stie si ca "acele tari pot in extremis sa fie convinse sa nu se opuna, printr-o decizie politica".

Intrebat care este motivul pentru care acele tari se opun, Victor Ponta a declarat ca "oficial" acesta este raportul MCV din ianuarie.

"Inteleg si e legitima preocuparea tarilor membre pentru modul in care Romania si Bulgaria fac progrese in justitie", a admis premierul Ponta.

Intrarea Romaniei in Spatiul Schengen era cat pe ce sa fie votata la Consiliul JAI din toamna anului trecut, dar evenimentele din vara, care au culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui, au spulberat unanimitatea necesara. Mai multe state si-au legat votul de un raprot favorabil pe justitie in cadrul MCV, iar raportul din ianuarie a aratat, din pacate, ca Guvernul Ponta si Parlamentul Romaniei nu s-au achitat decat de o parte din cerintele Comisiei Europene.

#Ponta Schengen 2012, #Ponta amanare Schengen, #Ponta Schengen MCV , #premier