Ponta striga hotul!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 13:24
3921 citiri
Ponta striga hotul!

Atacul premierului Ponta la adresa Realitatii TV, pe tema datoriilor foarte mari ale Realitatii Media la bugetul de stat - peste 90 de milioane de lei - are, cred, un puternic iz de rafuiala politica pe mai multe planuri, unele chiar stranii. Dar e un atac pe care nu cred ca tocmai premierul avea vreo indreptatire morala sa-l lanseze.

Dintr-un bun inceput precizez ca nu am sa iau niciodata apararea unei persoane sau institutii care nu isi plateste cu buna stiinta, nu din greseala, datoriile fata de stat, indiferent daca ele se numesc impozite sau contributii sociale. Datoria trebuie platita si aici nu cred ca e ceva de discutat.

Dupa cum nu e nimic rau in faptul ca premierul Romaniei, indiferent cum se numeste el, este exigent cu aceste datorii. Atat colectarea datoriilor, cat si administrarea lor reprezinta treaba Guvernului si el este in egala masura responsabil pentru amandoua.

Dar premierul trebuie sa fie exigent cu toate datoriile si toti datornicii. Daca dl Ponta iesea cu intreaga lista a primilor 5 sau 10, sa zicem, datornici, la bugetul statului si ii soma sa isi indeplineasca obligatiile, nu era nimic in neregula. Dar dl Ponta nu sufla o vorba despre restul marilor datornici, in mare parte, ce sa vezi?, companii de stat.

Potrivit ANAF, la finalul anului trecut, 4 dintre primii 5 datornici la buget erau companii de stat, iar sumele remarcabile: Compania Nationala a Huilei Petrosani - peste un miliard de euro, Complexul Energetic Hunedoara - 62 de milioane de euro, RATB - 58 milioane de euro, Posta Romana - 47 de milioane de euro.

De cate ori l-ati auzit pe Victor Ponta vorbind despre aceste companii si datoriile lor? Despre vreun plan de restructurare si recuperare a banilor? Eu nu l-am auzit. Desi in zona aceasta dl Ponta are si parghia ANAF, dar si parghia manageriala, fiind companii de stat.

Ca sa nu mai vorbim despre datoria de aproximativ jumatate de miliard de dolari a KazMunai Gaz, pe care Victor Ponta a sters-o cu multa generozitate.

In aceste conditii, supararea aceasta pentru datoria mare, fara indoiala, a Realitatea Media, dar incomparabil mai mica decat a celorlalte, adica vreo 20 de milioane de euro, imi pare stranie.

Apoi, cat timp dl Ponta i-a fost presedinte, PSD a acumulat datorii de 32 de milioane de lei. Veti spune ca nu sunt la buget. Conteaza? Datoria e datorie, ca e la buget, ca e la o companie care la randul ei ar trebui, nu-i asa?, sa alimenteze bugetul. Ori discutam despre un principiu, ori nu vorbim despre nimic.

Si ca tot veni vorba de principiu, nu inteleg de ce dl Ponta nu este in egala masura preocupat de cele vreo 300 de milioane de lei pe care companiile de stat si administratia le datoreaza unor firme private? De ce am considera ca statul are privilegii in raport cu cetateanul sau firma?

Faptul ca dl Ponta alege din toata lista datornicilor la buget doar un trust media care ii este ostil, chiar foarte ostil mi se pare incorect si ipocrit, de natura sa dilueze substantial legitimitatea reprosului.

In plus, datoriile Realitatii nu sunt o noutate, mare parte din ele existau si pe vremea cand acest post sustinea cu trup si suflet guvernarea USL condusa de dl Ponta. Pe atunci, dl Ponta nu era preocupat de banii bugetului.

Premierul impacheteaza atacul la Realitatea TV intr-o scrisoare deschisa adresata co-presedintilor PNL, invocand faptul ca trustul media ar fi protejat politic de liberali. E destul de ciudat sa sustii ca Opozitia are atat de multa putere incat sa ofere protectie politica. De protejat poate sa protejeze Puterea.

Interesant mi se pare altceva. Teoretic, Realitatea TV este un post favorabil PNL si presedintelui Iohannis. Insa mie in ultima vreme mi se pare ca marele rasfatat al Realitatii TV a devenit dl Oprea, glorificat si prezentat ca posibil si foarte dezirabil premier salvator.

Din ce am vazut eu, Realitatea abia a amintit de acuzatiile de plagiat la adresa dlui Oprea, avand grija sa puncteze doar situatia penala a celui care le-a formulat primul, adica generalul Sirbu, si faptul ca acuzatiile s-au dovedit nefondate. Nefondate conform comisiei Ministerului Educatiei, dar nu si conform presedintelui Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti a carui voce care striga plagiat n-am auzit-o insa la Realitatea TV.

Si atunci ma intreb, de fapt, unde loveste dl Ponta prin atacul la Realitatea TV si de ce?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ponta datorii Realitatea TV, #datornici la buget, #datorii PSD , #premier