Ponta sustine autonomia Tinutului Secuiesc? Premierul e "pentru orice fel de discutie"

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 19:02
4532 citiri
Ponta sustine autonomia Tinutului Secuiesc? Premierul e "pentru orice fel de discutie"

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Cozmeni, in judetul Harghita, ca este adeptul descentralizarii, iar "daca autonomie inseamna descentralizare" atunci se poate spune ca vorbeste in acelasi limbaj cu UDMR.

"Eu sunt pentru dialog, pentru orice fel de discutie, insa in acelasi timp eu cred foarte mult in descentralizare si daca reusim impreuna sa facem acest lucru, dupa aceea putem sa discutam de celelalte. (...)

Daca descentralizarea inseamna acelasi lucru atunci nu avem niciun fel de conflict, ne intelegem perfect", a raspuns Victor Ponta unei intrebari puse in legatura cu proiectul de autonomie a "Tinutului Secuiesc" initiat de Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR).

CSM ataca proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc: O agresiune la adresa statului de drept

Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat ca proiectul de autonomie nu este "un proiect guvernamental", ci unul politic si a mentionat ca inainte de a fi discutat cu partidele de la putere si din opozitie acesta va fi supus dezbaterii publice.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara pe 9 august ca proiectul de autonomie, care va fi inaintat Parlamentului, va intra in dezbatere publica. Potrivit acestuia, documentul a fost elaborat in limba romana, iar in prezent se lucreaza la traducerea lui in limba maghiara.

Ce a spus Ponta despre proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc

In urma cu doua luni, presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, care a lucrat la proiectul de autonomie, arata ca acesta cuprinde cinci elemente importante: atributiile ce vor fi delegate de statul roman catre autoritatile regionale si locale, limbile oficiale din regiune, asigurarea proportionalitatii etnice in institutiile publice, autonomia fiscala si drepturile romanilor din zona.

Proiecte de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica

UDMR propune, printre altele, ca in regiunea autonoma "tinutul secuiesc" limba maghiara sa fie limba oficiala alaturi de limba romana, iar in toate institutiile publice, atat cele din subordinea autoritatilor locale, cat si centrale, sa existe proportionalitate etnica, adica numarul angajatilor de o anumita etnie sa respecte ponderea pe care aceasta o detine in comunitatea locala. Antal Arpad a precizat ca acest model functioneaza cu succes in Tirolul de Sud si considera ca este adecvat.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: AGERPRES