Ponta: Taxa pe stalp ar putea fi adaptata, daca incasarile la buget vor permite

Vineri, 23 Mai 2014, ora 07:17
2083 citiri
Ponta: Taxa pe stalp ar putea fi adaptata, daca incasarile la buget vor permite

Premierul Victor Ponta a anuntat joi, la Oradea, ca asa numita "taxa pe stalp" ar putea fi adaptata in Parlament, daca vor fi incasari la buget asa cum se preconizeaza, respectiv mult mai bune decat s-a estimat initial.

"Taxa a fost aprobata in urma cu opt luni de zile de un ministru de finante liberal si nu a fost criticata atunci. (...) Eu pot sa spun un singur lucru. Avem pe 25 mai, duminica, raportarile, avem impactul, care daca este asa cum eu cred, impactul bugetar, incasari mult mai mari la buget decat s-au preconizat initial, ne permite doua lucruri.

In primul si in primul rand sa reducem CAS - si cred ca pentru orice angajator (...) si pentru cei care vor sa creeze locuri de munca asta e o veste foarte buna, ca si scutirea de impozit a profitului reinvestit si, de asemenea, sa adaptam acolo unde impactul este semnificativ, in Parlament, prevederile acestei scutiri de taxa care nu mai functioneaza", a precizat premierul, dupa vizita la compania Celestica.

El a explicat ca taxa este, de fapt, un impozit de care companiile au fost scutite, dar s-a renuntat la scutire dupa discutiile cu FMI si Comisia Europeana, in favoarea sustinerii unor proiecte concrete.

"Nu exista taxa de stalp decat intr-un limbaj care nu are nicio legatura cu realitatea. Este o scutire care in Romania s-a aplicat impozitarii de 1,5% a constructiilor industriale. Aceasta scutire a fost ridicata in discutiile pe care le-am avut si cu FMI si cu Comisia Europeana si evident isi propune aceasta idee de a extinde baza de impozitare, de a nu mai acorda in general exceptii si de a putea sa sustinem prin masuri foarte bine focalizate mediul de afaceri pentru proiecte concrete", a adaugat Ponta.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat, joi, tot la Oradea, ca o comisie de specialitate va discuta in perioada urmatoare cu reprezentantii companiilor afectate de taxa pe constructii speciale (taxa pe stalp).

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, care prevad in mod explicit includerea cladirilor edificate in parcurile industriale in baza impozabila pentru stabilirea impozitului pe constructii.

Precizarile premierului referitoare la "taxa pe stalp" vin dupa ce miercuri 41 de firme rezidente din Parcul Industrial Eurobusiness i-au solicitat, intr-o scrisoare deschisa, "modificarea de urgenta" a prevederilor fiscale referitoare la impozitarea cladirilor din parcurile industriale, in scopul scutirii de impozitul de 1,5%.

Taxa pe constructiile speciale ('taxa pe stalp') reprezinta 1,5% din valoarea activului. Impozitul pe constructii speciale vizeaza numai persoanele juridice si se aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....