Ziare.com

Ponta, trimis in judecata: Poate fi suspendat din functie? Ce prevede Constitutia

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 16:03

   

Ponta, trimis in judecata: Poate fi suspendat din functie? Ce prevede Constitutia
Premierul poate fi suspendat din functie de catre presedinte, la trimiterea in judecata, doar pentru fapte comise in timpul mandatului, in legislatie nefiind prevazute consecinte pentru situatia in care un membru al Guvernului este judecat pentru infractiuni comise in afara mandatului.

Legea si Constitutia nu acopera situatia suspendarii din functie a unui ministru sau prim-ministru, in cazul in care acesta este urmarit penal pentru fapte comise in afara mandatului.

Suspendarea din functie a unui membru al Guvernului, inclusiv a prim-ministrului, este stipulata de Constitutia Romaniei si de Legea raspunderii ministeriale. In rest, nu exista o lege care sa reglementeze aceasta situatie.

Ponta, trimis in judecata - Opozitia striga "demisia". In caz contrar, Iohannis sa-l suspende

In Constitutie, Articolul 109 reglementeaza "raspunderea membrilor Guvernului". Aici, se arata ca "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie".

Constitutia mai precizeaza ca raspunderea si pedepsele pentru ministri sunt stipulate intr-o lege speciala, a raspunderii ministeriale.

Ce prevede Legea raspunderii ministeriale

Legea respectiva, 115/1999, precizeaza la Articolul 7 ca "intra sub incidenta prezentei legi faptele savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor si care, potrivit legii penale, constituie infractiuni", precum si ca "pentru savarsirea altor infractiuni, in afara exercitiului functiei lor, membrii Guvernului raspund potrivit dreptului comun". Dreptul comun, adica celelalte legi, nu stipuleaza in niciun fel situatia suspendarii din functie a unui membru al Guvernului.

Legea precizeaza, ca si Constitutia, ca "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor".

Iohannis, despre trimiterea in judecata a lui Ponta: Situatia este din ce in ce mai problematica

Mai departe, la Articolul 20, se precizeaza ca "in cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestuia din functie". Facand legatura cu articolul 7, se intelege ca este vorba despre urmarirea penala pentru fapte comise in exercitiul functiei de membru al Guvernului.

Articolul 21 arata ca suspendarea din functie a unui membru al Guvernului, inclusiv a premierului, devine automata atunci cand are loc trimiterea in judecata, insa tot pentru fapte comise in timpul exercitarii functiei.

Ponta, trimis in judecata de DNA

Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata, joi, de procurorii DNA, pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, alaturi de alte patru persoane, intre care senatorul Dan Sova si directorul Complexului Rovinari. Faptele de care este suspectat actualul premier ar fi fost comise in perioada in care acesta a profesat ca avocat.

Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA

Procurorii DNA il acuza pe Victor Ponta de fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru ca ar fi emis mai multe facturi, fara a avea o baza legala, in baza unui contract incheiat intre firma sa de avocatura si cea a lui Dan Sova. Anchetatorii au stabilit ca, in realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare cu Sova.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5587 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Ponta, trimis in judecata: Poate fi suspendat din functie? Ce

prevede Constitutia"
- ce-a vrut ilici shi-a scris iorgovan ! :o)))

 

asa e, Iohannis nu-l poate suspenda pe Ponta

Dar atentie la exprimare. Suspendarea e prevazuta pentru fapte savarsite in exercitiul functiei, nu in timpul functiei

 

Americiine si milogii l-au trimes in judecata pe pe poNta..

Americiine si milogii l-au trimes in judecata pe pe poNta..Plagiatorul..Breaking news.Si voi aia nu va mai milogiti la acest Cuvern pt ajutoare de sanatate..ajutoare pt copii ETC..ETC..Lasati-l pe Plagiator sa pasca in voie..la Jilava!!Gigel pecali si Bombonel il asteapta!!

........................in orice Natiune Sanatoasa la Minte,..

...chiar cu o Constitutie Infecta, ultimul cuvint este al multimii!'Sa zicem' nemultumita de prea multe abuzuri facute de cei ce conduc,sau plagiaza etc! Se pare ca la romani,Totul este Ok sau va fi, daca UE sau America va elibera 'para malaiata'!...nu se intelege pe 'acolo' printre mioare, ce tot asteapta UE si USA!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

 

 

Se incalca un principiu fundamental de drept !!!

O constitutie ( buna sau rea !) nu poate preciza suspendarea unei persoane din orice functie pentru o urmarire penala ! Daca in Romania se intimpla asa ceva avem de-a face cu un sistem mai odios decit cel comunist ! Cine si cum va fi raspunzator pentru prejudiciile materiale si morale cauzate de o caduca urmarire penala ? Care va fi costul ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor