Ponta: Voi schimba conducerea INS, bugetul trebuie redus cu un miliard de lei (Video)

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 13:14
4295 citiri
Ponta: Voi schimba conducerea INS, bugetul trebuie redus cu un miliard de lei (Video)

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va inlocui conducerea Institutului National de Statistica (INS), dupa ce s-a calculat gresit produsul intern brut al Romaniei pentru perioada 2011-2012.

INS a calculat in plus 20 de miliarde de lei la PIB, ceea ce inseamna si faptul ca bugetul de stat, precum si deficitul bugetar, au fost eronate.

"Nu ne iarta nimeni daca stam blocati in birocratie si lipsa de functionare a unor institutii. M-am grabit sa anunt o realitate: ne-am trezit la inceput de an ca INS si Comisia de Prognoza au gresit. Si, dupa ce, pana acum, calculau un PIB care, pe urma, era mai mare, acum au gresit pe minus. In 2011, in realitate, am avut cu 20 de miliarde de lei mai putin PIB", a precizat Ponta, in sedinta de guvern de vineri.

"O sa inlocuiesc conducerea INS. Vreau sa ne putem baza pe cifre", a anuntat prim-ministrul. El a adaugat ca aceste modificari trebuie efectuate acum, cu guvernul nou, care beneficiaza de legitimitatea data de votul popular.

Din cauza acestei greseli de calcul, Guvernul trebuie sa efectueze, in prezent, o reducere de un miliard de lei de la bugetul de stat.

Premierul a precizat ca, saptamana viitoare, Guvernul va prezenta in mod oficial un proiect de buget, dupa discutiile cu fiecare ministru in parte. "Nu este o situatie catastrofala, nici o situatie foarte roza. Vreau sa prezentam cati bani vom avea, cum ii cheltuim. Vreau sa fie cel mai transparent mod de cheltuiala", a subliniat Ponta.

Finantarea proiectelor de infrastructura, trecute in buget

In premiera, in buget vor fi trecute si estimarile privind finantarea proiectelor de infrastructura pentru urmatorii patru ani.

De altfel, Ponta a criticat aspru Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care ar fi blocat mai multe licitatii in ultimii ani.

"Trebuie sa dam drumul la proiecte, pentru ca altfel ne trezim peste patru ani ca nu ne-a lasat domnul de la CNSC, pe care nu-l cunoaste nimeni, si nu avem autostrada. Toti care va spun cum nu se poate sa-i dati afara din functie. Sa-i aduceti pe cei care va spun cum se poate face, transparent, legal", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca se va gasi o solutie juridica pentru a impiedica CNSC sa blocheze licitatii.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Victor Ponta conducere INS, #schimbare conducere INS, #greseala calcul PIB INS, #reducere buget 1 miliard euro , #premier