Ponta vrea dezbatere pe invatamantul obligatoriu de la 5 ani. In 2012 il critica pe "supraomul" Funeriu (Video)

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 13:32
2977 citiri
Ponta vrea dezbatere pe invatamantul obligatoriu de la 5 ani. In 2012 il critica pe "supraomul" Funeriu (Video)
Foto: verticalonline.ro

Premierul Ponta cere dezbatere nationala cu privire la introducerea invatamantului obligatoriu de la 5 ani, inainte ca Guvernul sa ia o decizie. Dupa ce in urma cu un an si jumatate se opunea vehement acestei idei, Victor Ponta admite acum ca acesta este trendul european si mondial.

"Astazi, se discuta pe plan european, pe plan mondial ca toti copiii sa fie intr-un sistem institutionalizat de educatie inca de la varsta de cinci ani si cred ca o asemenea decizie nu trebuie luata doar de Guvern sau de Ministerul Educatiei. Cred ca e o deczie foarte importanta care se refera si la mentalitatea din Romania.

Stiti foarte bine, bunicii sunt obisnuiti sa stea mai mult cu copiii acasa, sa-i tina mai mult. Sa facem o dezbatere reala, pentru ca, atunci cand se ia decizia, nu doar sa imitam un sistem european sau de pe plan mondial", a declarat premierul, luni, la conferinta cu tema "Consolidarea sistemelor de educatie a copiilor pentru asigurarea unui proces de invatare eficient", organizata de Ministerul Educatiei, UNICEF si Fundatia pentru o Societate Deschisa, informeaza Mediafax.

Victor Ponta a mai spus ca a fost "aproape convins" de ministrul Remus Pricopie sa fie de acord cu aceasta idee, dar a precizat ca nu mai este direct vizat, pentru ca fetita sa cea mica a implinit deja 6 ani.

In prezent, Guvernul lucreaza la un proiect de lege privind obligativitatea invatamantului de la 5 ani, dar in septembrie 2012 Victor Ponta se opunea categoric acestei idei, considerand ca introducerea clasei pregatitoare este o "harababura si o prostie" si ca doar "supraoamenii de tipul Funeriu" sunt capabili de asa ceva.

"Eu in continuare sustin ca harababura si dezastrul generat de fostul ministru Funeriu cu clasa pregatitoare reprezinta o harababura si o prostie si va sustin in continuare pentru a repune lucrurile in ordinea lor normala: clasa pregatitoare la gradinita. La cinci ani jumate il trezesti (pe copil-n.red.) la 7 dimineata, il tii opt ore...asta numai supraoamenii de tip Funeriu sunt capabili, noi ceilalti, oamenii obisnuiti, nu avem asemenea pretentii, dorim sa avem grija de copii, nu sa ne batem joc de copii", declara atunci Victor Ponta.

Ponta: Clasa pregatitoare a lui Funeriu este o harababura si o prostie

Intr-un raport oficial al Comisiei Europene intitulat Date cheie privind educatia in Europa 2012 si publicat in februarie 2012 de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA P9 Eurydice), sub semnatura comisarului european pentru Educatie, Androulla Vassiliou, se arata ca tendinta in Europa este ca invatamantul obligatoriu sa inceapa la varste din ce in ce mai mici.

"Copiii incep educatia formala la o varsta din ce in ce mai frageda. In perioada 2000-2009, in medie in UE-27, ratele participarii copiilor de 3 ani, 4 ani si 5 ani la invatamantul prescolar sau primar au crescut cu 15,3%, respectiv 7% si 6,3%, ajungand in jur de 77%, 90% si 94% in 2009. Participarea copiilor in varsta de 3 ani la invatamantul prescolar a fost aproape generalizata in Belgia, Danemarca, Spania, Franta si Islanda in 2009, depasind 95%", se arata in documentul Comisiei Europene.

Cand isi trimit europenii copiii la scoala

"Invatamantul obligatoriu incepe in cele mai multe tari la nivel primar (de obicei, la varsta de 5-6 ani). In Bulgaria, Grecia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria si Polonia, invatamantul obligatoriu cuprinde si nivelul prescolar, iar copiii (cu varsta de patru/cinci sau sase ani) sunt obligati sa participe la programe de invatamant prescolar concepute, in primul rand, pentru a-i familiariza pe copiii foarte mici cu un mediu similar celui scolar.

In Olanda, Malta si Regatul Unit, invatamantul obligatoriu incepe de asemenea la varsta de patru sau cinci ani, dar copiii sunt integrati direct in programele de invatamant primar", se precizeaza explicit in raport.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ponta invatamant 5 ani, #Ponta invatamant obligatoriu, #Ponta clasa pregatitoare , #premier