Ponta vrea pact politic si pentru autostrazi: Daca nu, nu are rost sa ne apucam de treaba (Video)

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 12:04
5240 citiri
Ponta vrea pact politic si pentru autostrazi: Daca nu, nu are rost sa ne apucam de treaba (Video)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a aratat, marti, ca doreste un acord politic pe zece ani si pentru infrastructura rutiera a Romaniei, asa cum partidele politice si presedintele Klaus Iohannis au ajuns la un consens si au semnat un pact in ceea ce priveste bugetul Armatei.

Un acord similar isi doreste prim-ministrul si in domeniul autostrazilor, astfel incat proiectele sa nu mai fie incepute si apoi abandonate, in functie de prioritatile structurilor politice aflate la putere.

"Ca sa avem un Master Plan care va avea succes, trebuie sa avem un acord pe zece ani. Daca nu, nu are rost sa va apucati de treaba", a declarat Ponta, la intalnirea la care ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat prioritatile infrastructurii rutiere pentru perioada 2015-2016.

Ioan Rus: 2018 poate fi anul in care Romania va avea doua autostrazi transcarpatice

Premierul a exemplificat cu situatia Autostrazii Transilvania, in cazul careia contractul a fost semnat in 2004, iar in 2005 lucrarile de constructie au fost sistate. "Daca nu se oprea in 2005, acum era de la Brasov la Bors autostrada. Asa, avem bucatele", a subliniat Ponta.

"Daca nu exista un acord si orice guvern, orice majoritate sa stie 'asta vrea sa faca Romania in urmatorii zece ani', o sa fie un esec. Trebuie sa discutati cu liderii politici, sa le prezentati situatia actuala si sa avem un acord pe care sa si-l asume toata lumea. Fara el, ne apucam degeaba si nici nu gasim finantare", a precizat seful Executivului, explicand ca, daca un guvern semneaza un contract, iar urmatorul il reziliaza, "nu mai finanteaza nimeni".

Bani avem, ne trebuie acord

Prim-ministrul a vorbit si despre banii europeni pe care Romania ii are la dispozitie pentru a-si dezvolta infrastructura, spunand ca fonduri exista in Programul Operational Sectorial de Transport, iar ca, in prezent, nivelul absorbtiei este de 58%, crescand de la 5% in ultimul an.

"Ma declar multumit, intr-un an, am ajuns de la 5% la 58%. Anul acesta trebuie sa ajungeti la 85%. La autostrazi sa folosim toti banii pe care ii avem si vreau, in 2015, sa declansati toate procedurile pentru banii pe care ii avem in perioada 2014-2020", a mentionat premierul.

Victor Ponta a insistat pe artera Comarnic-Brasov, despre care a spus ca este un proiect important, strategic pentru Romania, pentru ca, pe langa faptul ca "are cea mai mare incarcatura de trafic, in 2018 trebuie sa avem legata Muntenia de Transilvania si Moldova, regiunile istorice ale tarii".

Premierul i-a cerut lui Ioan Rus sa posteze pe site-ul Companiei de Drumuri si Autostrazi toate detaliile contractului Comarnic-Brasov, iar pe 15 februarie sa se ia o decizie, respectiv daca Guvernul semneaza sau nu contractul. Odata semnat, "pe 15 aprilie ne apucam de treaba".

"Contractul nu se termina in sase luni, dureaza trei ani, iar obligatiile statului sunt de 30 de ani. Daca cineva, cand vine la guvernare, il opreste, nu are rost. Daca toata lumea e de acord, atunci il facem, daca nu, cei care nu sunt de acord si stiu o solutie mai buna o sa vina si o sa ia de la capat tot ce am facut noi intr-un an", a spus prim-ministrul.

Victor Ponta l-a atacat voalat pe fostul presedinte Traian Basescu, spunand ca din cauza unei "declaratii prostesti", pe care a facut-o acesta, lucrarile la Comarnic-Basov au fost amanate timp de opt luni.

Ponta: Basescu a sesizat DNA cu privire la autostrada Comarnic-Brasov. Oprea: Minte! (Video)

Basescu i-a spus ministrul Transporturilor Ioan Rus, dupa depunerea juramantului, in vara anului trecut, sa fie atent la contractul Autostrazii Comarnic-Brasov, intrucat, din informatiile sale, au fost comise acte de coruptie, insa nu s-a dovedit nimic in acest sens.

Ponta a postat ulterior pe Facebook situatia la zi a autostrazilor din Romania, mai exact "o evolutie in cifre si o tendinta de crestere evidenta, cu 9 tronsoane inaugurate dupa 2012".

Citește și:
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Bucureștiul are nevoie de o strategie inversă celei folosite de Budapesta din 2011, de când a adoptat „Cadrul strategic al politicii naționale”, dacă vrea să inverseze trendul pe care se...
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR a transmis luni seară, 5 decembrie, un comunicat în care îl critică pe ministrul Mediului Tanczos Barna pe care îl acuză că se dovedeşte „incapabil să găsească soluţii la problema...