Ponta vrea regandirea relatiei cu Rusia in 2014: Nu stiu daca lipirea Moldovei cu forta e ideea cea mai buna

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 20:03
3179 citiri
Ponta vrea regandirea relatiei cu Rusia in 2014: Nu stiu daca lipirea Moldovei cu forta e ideea cea mai buna
Foto: Gov.ro

Premierul Ponta a declarat ca in 2014 trebuie redeclansata si regandita relatia cu Rusia, in termeni pragmatici si economici, si a pledat pentru stabilirea unor obiective de politica economica externa pe care s-a aratat disponibil sa le discute cu liderii opozitiei, precum Predoiu sau Ungureanu.

Ponta a reafirmat, luni, in cadrul unei conferinte a Institutului Aspen Romania, buna credinta si fidelitatea Romaniei fata de Uniunea Europeana sau de parteneriatul trans-atlantic, dar a aratat ca, in relatiile sale economice, Romania trebuie sa tina cont, asa cum nu a facut intre 2009-2012, de faptul ca lumea are patru puncte cardinale.

Vocea Rusiei: Ponta isi bate joc de "visul european"

In context, premierul a pledat pentru dezvoltarea sau reluarea bunelor relatii cu tari din Asia, zona Golfului sau Africa, si a anuntat o regandire a relatiilor cu Rusia.

"Asumandu-mi toate polemicile politice, da, cred ca anul viitor trebuie sa redeclansam, sa regandim o relatie cu Rusia. Ca o sa le spunem ca nu mai facem scutul antiracheta? Nici vorba! O sa-l facem! Ca nu sprijinim Moldova sa se integreze in Uniunea Europeana?! Bineinteles ca o sprijinim! Nu stiu daca o sa ne apucam noi acum, cu forta, sa o luam sa o lipim de noi si nu stiu daca asta e ideea cea mai buna.

Eu cred ca trebuie sa-i convingi, nu trebuie sa-i iei cu forta pe cei din Moldova, dar acestea sunt obiective si sunt interese nationale pe care nimeni nu le pune sub semnul intrebarii. Sa ai o relatie mai pragmatica, in primul rand economic, cu Rusia, in al doilea rand, sigur, politic, cred ca e lucru care nu poate fi decat in beneficiul Romaniei, asa cum sunt toate celelalte relatii cu tarile din afara Uniunii Europene", a declarat Ponta.

Acesta a aratat ca Romaniei ii lipseste sau ii va lipsi "doar in 2014" capacitatea de a stabili un set de obiective nationale de poltiica economica externa pe care sa le adopte toti liderii politici si sa le respecte indiferent de schimbarile politice sau de lideri.

Ponta s-a aratat dispus sa discute un astfel de set de obiective cu lideri ai opozitiei, printre care i-a amintit pe Catalin Predoiu si Mihai-Razvan Ungureanu.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Ponta regandire relatie Rusia, #Ponta unire Romania Moldova , #premier
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
comunistii stiu ca nu au viata lunga cu Bruxelul si deaia trag spre