Ponta revine cu unirea cu R. Moldova: A inteles si Moscova, de aceea s-a suparat

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 12:46
3597 citiri
Ponta revine cu unirea cu R. Moldova: A inteles si Moscova, de aceea s-a suparat
Foto: Adevarul Live

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, vineri, ca spera ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana pana in anul 2019, precizand totodata ca o eventuala unire cu tara noastra nu s-ar putea realiza mai devreme de 10 ani.

"Eu cu dl Leanca speram sa avem o Moldova in Uniunea Europeana pana in 2019. Exista o sansa istorica in acest sens.

E principalul obiectiv de politica europeana a Romaniei. Sunt convins ca au inteles si cei de la Moscova, de aceea s-au suparat.

Nu se poate face o unire Romania - Moldova fara vointa unei dintre cele doua populatii", a spus Victor Ponta, la Adevarul Live.

Acesta a precizat ca, pentru o unire a Romaniei cu Republica Moldova, este nevoie ca, pe termen lung, sa-si doreasca acest lucru toti cei de pe ambele maluri ale Prutului.

"Mai devreme de 10 ani nu vad realizabila ideea de unire, dar in 5 ani vad o unire in Uniunea Europeana", a mai afirmat premierul.

Fara apropiere de Rusia

Prim-ministrul a comentat si la faptul ca a fost criticat de Moscova dupa declaratiile privind "o eventuala anexare a Moldovei": "Cineva care crede ca eu duc Romania spre Rusia da dovada de prea putina inteligenta".

"In acest moment, cred ca Romania nu poate sa aiba o politica separata de Statele Unite si de Europa si sunt pesimist ca pe termen scurt relatiile dintre SUA, Europa, pe de o parte, si Rusia pe de alta parte, se vor imbunatati.

Ceea ce o sa militez o sa fie o retinere, nu a exagera pozitii unilaterale. Nu e normal sa punem gaz pe foc cand nu e cazul", a subliniat Victor Ponta.

Rusia: Declaratia lui Ponta privind anexarea R. Moldova, iresponsabila si inacceptabila!

"Nu" autonomiei Tinutului Secuiesc

Intrebat daca sustine autonomia pentru Tinutul Secuiesc, presedintele PSD a raspuns negativ: "Initiatorii stiu foarte bine ca PSD a spus foarte clar ca nu sustine".

Premierul a mai precizat ca proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc a fost realizat "in scop electoral", subliniind ca nu a vazut proiectul UDMR, facand referire si la Klaus Iohannis si amintind ca acesta a spus ca reprezinta o minoritate si ca, astfel, crede ca il vor vota maghiarii. De asemenea, Ponta a vorbit si despre referendumul pentru independenta Scotiei.

"Lectia cu Scotia a fost foarte bine inteleasa de toata lumea. Cred ca experienta Kosovo este inca o experienta care nu este bine digerata", a explicat prim-ministrul.

Despre sefii Serviciilor si viitorul premier

Victor Ponta a vorbit si despre sefii serviciilor secrete din Romania, precizand ca nu crede ca acestia ar trebui sa fie schimbati, subliniind ca nu el le da nota, ci "o dau" partenerii Romaniei.

Cat priveste viitorul premier al Romaniei, Victor Ponta a fost intrebat daca il are in vedere pe seful SRI, George Marior, daca va ajunge presedinte, dar a evitat sa faca prea multe precizari: "Daca ajung presedinte, voi discuta cu coalitia de guvernare si acea persoana care are sprijinul parlamentar va fi desemnat prim-ministru".

Ponta: Mai bine demisionez din functia de presedinte, decat sa-l pun pe Basescu premier

"Exclud o singura persoana: dl Traian Basescu, pe care nu l-as numi niciodata. Daca dl Basescu va castiga alegerile parlamentare in 2016 cu o majoritate absoluta, as demisiona din functia de presedinte si presedintele interimar il va numi probabil pe dl Basescu.

Imi mentin pozitia ca nu va fi un lider PSD. Dl Dragnea este de acord cu mine ca nu va fi unul dintre liderii PSD", a mai adaugat prim-ministrul.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Victor Ponta Moldova UE, #Ponta Romania unire Moldova, #Ponta autonomie tinut secuiesc, #Victor Ponta Rusia, #Victor Ponta sefi servicii, #Ponta viitor premier , #premier