Ponta vrea rezolvata problema bancilor care nu dau bani fermierilor

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 18:02
851 citiri
Ponta vrea rezolvata problema bancilor care nu dau bani fermierilor
Foto: Ziare.com

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa rezolve problema cu bancile care nu acorda credite fermierilor care initiaza proiecte UE.

La randul sau, ministrul Agriculturii a afirmat ca a avut nenumarate discutii cu reprezentantii bancilor, dar ca numai unele au fost de acord cu aceasta propunere, potrivit Mediafax.

"Mai este o singura problema care nu tine neaparat de sistemul public, legata de partea de cofinantare, de cash-flow, care din pacate, din cauza problemelor care exista in piata de lichiditati, nu functioneaza foarte bine in sensul ca beneficiarii nu au suficiente fonduri sa faca platile, sa solicite dupa aceea rambursarile respective, insa Ministerul Agriculturii a inceput o politica de a veni in intampinarea celor care au deja proiecte, sa incercam sa cream instrumente bancare de creditare, astfel incat sa-i ajutam sa aiba banii necesari pentru a face platile. Din acest punct de vedere, exista o oarecare emotie pe perioada urmatoare", a precizat Constantin, intr-o reuniune la Guvern pe tema fondurilor UE.

Totodata, prim-ministrul a spus ca este important ca fermierii sa poate primi capitalul necesar pentru a porni proiectele UE si i-a cerut ministrului sa incerce sa sensibilizeze institutiile bancare.

"Inteleg ca doar doua banci dau credite pentru desfasurarea acestor programe si, daca exista un tip de acord-cadru de discutat si cu guvernatorul Bancii Nationale, dar cu bancile comerciale, o sa avem sanse mult mai mari. Daca nu-i imprumuta pe fermieri, nu au cum sa faca proiectele si dupa aceea noi sa le decontam. Este cercul vicios al lipsei de creditare. O sa va rog sa faceti o intalnire, impreuna cu ministrul de Finante si bancile comerciale", i-a spus Ponta ministrului Agriculturii, care a replicat ca va cauta in continuare o solutie pentru aceasta problema, in conditiile in care putin banci au raspuns pozitiv acestei propuneri.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Victor Ponta credite fermieri, #Victor Ponta Daniel Constantin, #credite banci fermieri UE, #fermieri proiecte UE , #premier