Ponta vrea sa atace punctele nerevizuibile din Constitutie. Chiuariu (PNL): Pare comic

Luni, 13 Mai 2013, ora 19:17
4095 citiri
Ponta vrea sa atace punctele nerevizuibile din Constitutie. Chiuariu (PNL): Pare comic

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca punctele nerevizuibile din Constitutie pot fi revizuite, "important este sa vrei". PNL, in schimb, considera ca nu este oportun.

Victor Ponta considera ca si punctele nerevizuibile din Constitutie, cum ar fi cel referitor la garantarea dreptului de proprietate, pot fi modificate. Declaratia a fost facuta in contextul invocarii impedimentelor legate de posibilitatea confiscarii masinilor implicate in infractiuni.

"Pana la urma te duci la articolul care spune ca este nerevizuibil si il revizuiesti. Important este daca vrei. Important este daca exista decizia politica, asumata. Te duci la articolul care spune ca nu este revizuibil 44 si il revizuiesti si pe ala. Si atunci este revizuibil si 44", a declarat Victor Ponta.

Masinile vitezomanilor sa fie confiscate - Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com

Articolul 44, privind dreptul de proprietate privata, prevede ca "Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular". Conform Constitutiei, alte prevederi nerevizuibile sunt "caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala".

Tudor Chiuariu (PNL): Pare comic

Liberalii care fac parte din Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei nu sunt de acord cu viziunea premierului privind posibilitatea modificarii articolelor "nerevizuibile".

Intrebat de Ziare.com cum i se pare posibilitatea ca punctele nerevizuibile din Constitutie sa fie revizuite, presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, a raspuns ca "pare comic".

"Asta-i in Constitutie, Constitutia va spune", a adaugat Chiuariu referitor la posibilitatea revizuirii prevederilor referitoare la proprietate. El a refuzat sa faca alte comentarii, "pana nu vedem o propunere concreta".

Chiuariu: Nu e nevoie sa modificam Constitutia pentru confiscarea masinilor

Deputatul PNL George Scutaru considera si el ca nu este oportuna schimbarea acelor puncte considerate nerevizuibile.

"Din punctul meu de vedere nu cred ca se va ajunge la punerea lor in discutie. Sunt si colegi de partid care au o parere similara. Nu consider oportuna amendarea acestor prevederi si pana in momentul de fata mai multi colegi cu diverse pozitii in ierarhia partidului s-au exprimat pentru mentinarea actualelor prevederi.

E adevarat, in politica niciodata sa nu spui niciodata. Cred ca problema legata de proprietate nu poate fi revizuita fiindca abia au trecut 23 de ani de la comunism, lumea este inca afectata de acea perioada, exista un bun castigat. In general, in tarile foste comuniste asemenea prevederi privind garantia proprietatii au fost binevenite la momentul respectiv. Nu cred ca trebuie sa punem in discutie prevedirile din Constitutie cu referire la proprietate", a subliniat Scutaru.

Chelaru promite ca noua Constitutie se va creiona transparent

In urma cu aproximativ doua luni, aceeasi parere o aveau si reprezentantii PSD. Senatorul Ioan Chelaru, vicepresedinte al Comisiei de revizuire a Constitutiei, declara ca toate punctele de vedere care vizau prevederile nerevizuibile din Constitutie au fost respinse cu "intransigenta".

"Propuneri de genul celor care se refereau la revizuirea art. 1 din Constitutie (ce cuprinde referiri la caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului), art. 44 (referitor la dreptul de proprietate), sau limitarea unor drepturi cum ar fi: numarul de mandate sau posibilitatea de a candida a celor condamnati, au fost respinse cu votul majoritatii membrilor Comisiei", precizeaza Chelaru intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

UPDATE: In cadrul unui comunicat remis Ziare.com, Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD, ii raspunde lui Tudor Chiuariu.

"Domnului Chiuariu ii aduc aminte trei lucruri: in primul rand, acest guvern, cu un social-democrat in frunte, a dus la bun sfarsit un proiect de lege pentru restituirea proprietatilor, problema nerezolvata de guvernele de pana acum. Deci nu putem fi acuzati ca nu sustinem proprietatea.

In al doilea rand, trebuie sa facem o distinctie intre proprietatea detinuta legal, care trebuie garantata de Constitutie si in continuare, si proprietatea detinuta sau obtinuta ilegal, care ar trebui, in conditiile legii si dupa decizii ale instantelor, sa poata fi confiscata in anumite cazuri.

In al treilea rand, cine considera ca trebuie sa apere proprietatea indiferent daca e obtinuta legal sau ilegal, se comporta ca un adevarat 'Robin-Hood', si se indeparteaza de valorile pe care aceasta guvernare trebuie sa le sustina, valori printre care dreptatea sociala si egalitatea in fata legii trebuie sa se numere. Domnul Chiuariu trebuie sa faca aceasta distinctie, intre averile legale si cele ilegale, inclusiv in tratamentul pe care legea il adopta in astfel de cazuri", sustine Catalin Ivan.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....