Ponta vrea sa repare Poarta Sarutului: Bani pentru experti din Bruxelles, Viena si Paris

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 14:55
1686 citiri
Ponta vrea sa repare Poarta Sarutului: Bani pentru experti din Bruxelles, Viena si Paris

Premierul Victor Ponta a decis componenta comisiei de experti care va studia situatia restaurarii componentei sculpturale "Poarta Sarutului" din cadrul ansamblului sculptural "Constantin Brancusi" de la Targu Jiu, stabilind ca din aceasta sa faca parte si specialisti din Bruxelles, Viena si Paris.

Comisia va fi condusa de Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, si va fi formata din Joost Vander Auwera, conservator sef al Departamentului Sculptura al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist in piatra si metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena, de asemenea specialist in piatra si metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe langa Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societatii de restaurare Andre, Roxana Radvan, sef al Departamentului metode si tehnici optoelectronice de reabilitare si conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare -Dezvoltare pentru Optoelectronica, si Iulian Olteanu, director general al intreprinderii de restaurare DUCT.

Guvernul a avizat recent constituirea unei comisii de experti care sa studieze situatia restaurarii componentei sculpturale "Poarta Sarutului" din cadrul ansamblului sculptural "Constantin Brancusi" de la Targu Jiu.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va finanta o comisie internationala de experti care sa prezinte un punct de vedere privind modul cum se prezinta Ansamblul Monumental Calea Eroilor dupa restaurarea Portii Sarutului, proiectantul sustinand ca opera a devenit galbena dupa spalarea sub presiune.

Premierul a mentionat ca doreste experti in comisia respectiva care sa nu fie angajati ai Ministerului Culturii, precizand ca doreste o opinie cat mai obiectiva din partea acestora.

"Deci eu asa fac, platesc eu niste experti independenti, care banuiesc eu ca dupa aia o sa-i certati si pe aia, indiferent ce or sa spuna. Eu o sa am incredere in cei independenti. A gresit cineva plateste, nu a gresit nimeni, nu mai facem scandal la anul si facem si Coloana la anul!", a spus Ponta.

"Platim noi de la Guvern o comisie independenta, nu din Romania, ca sa nu ziceti ca tine cu Ministerul sau cu ceilalti. O sa vina incoace, o sa evalueze si daca s-a facut prost luam toti banii inapoi, daca s-a facut bine, s-a facut bine. Alta solutie nu am, ca asa nu suntem specialisti si sa ne dam noi cu parerea...sincer, nu suntem specialisti", a mai declarat Ponta.

Dorin Danila, proiectantul lucrarilor de restaurare a Portii Sarutului, a acuzat Institutul National al Patrimoniului ca opera din piatra a lui Constantin Brancusi, expusa in parcul central din Targu-Jiu, s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata cu jet cu apa sub presiune.

Ulterior, Institutul National al Patrimoniului a anuntat ca va depune plangere penala impotriva proiectantului lucrarilor de restaurare de la Poarta Sarutului din Targu-Jiu, Dorin Danila, si a respins ferm incercarea de calomniere a institutiei de catre acesta.

Citește și:
USR și Forța Dreptei depun moțiune împotriva ministrului Educației după acuzațiile de plagiat: ”Face școala de rușine”
USR și Forța Dreptei depun moțiune împotriva ministrului Educației după acuzațiile de plagiat: ”Face școala de rușine”
Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu a anunţat, marţi, în plen, că USR şi Forţa Dreptei depun moţiune simplă împotriva ministrului Cîmpeanu, se numeşte ”România...
Cătălin Drulă, posesor de BMW, despre BMW-urile cumpărate de „Poliția lui Bode”: „Președintele și prietenul său sunt mulțumiți”
Cătălin Drulă, posesor de BMW, despre BMW-urile cumpărate de „Poliția lui Bode”: „Președintele și prietenul său sunt mulțumiți”
Președintele USR, Cătălin Drulă, posesor de BMW, potrivit declarației sale de avere, acuză Poliția Română că la achiziția de mașini noi a întocmit un caiet de sarcini cu dedicație,...