Ziare.com

Ponta vrea sa repare Poarta Sarutului: Bani pentru experti din Bruxelles, Viena si Paris

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 14:55

   

Ponta vrea sa repare Poarta Sarutului: Bani pentru experti din Bruxelles, Viena si Paris
Premierul Victor Ponta a decis componenta comisiei de experti care va studia situatia restaurarii componentei sculpturale "Poarta Sarutului" din cadrul ansamblului sculptural "Constantin Brancusi" de la Targu Jiu, stabilind ca din aceasta sa faca parte si specialisti din Bruxelles, Viena si Paris.

Comisia va fi condusa de Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, si va fi formata din Joost Vander Auwera, conservator sef al Departamentului Sculptura al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist in piatra si metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena, de asemenea specialist in piatra si metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe langa Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societatii de restaurare Andre, Roxana Radvan, sef al Departamentului metode si tehnici optoelectronice de reabilitare si conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare -Dezvoltare pentru Optoelectronica, si Iulian Olteanu, director general al intreprinderii de restaurare DUCT.

Guvernul a avizat recent constituirea unei comisii de experti care sa studieze situatia restaurarii componentei sculpturale "Poarta Sarutului" din cadrul ansamblului sculptural "Constantin Brancusi" de la Targu Jiu.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va finanta o comisie internationala de experti care sa prezinte un punct de vedere privind modul cum se prezinta Ansamblul Monumental Calea Eroilor dupa restaurarea Portii Sarutului, proiectantul sustinand ca opera a devenit galbena dupa spalarea sub presiune.

Premierul a mentionat ca doreste experti in comisia respectiva care sa nu fie angajati ai Ministerului Culturii, precizand ca doreste o opinie cat mai obiectiva din partea acestora.

"Deci eu asa fac, platesc eu niste experti independenti, care banuiesc eu ca dupa aia o sa-i certati si pe aia, indiferent ce or sa spuna. Eu o sa am incredere in cei independenti. A gresit cineva plateste, nu a gresit nimeni, nu mai facem scandal la anul si facem si Coloana la anul!", a spus Ponta.

"Platim noi de la Guvern o comisie independenta, nu din Romania, ca sa nu ziceti ca tine cu Ministerul sau cu ceilalti. O sa vina incoace, o sa evalueze si daca s-a facut prost luam toti banii inapoi, daca s-a facut bine, s-a facut bine. Alta solutie nu am, ca asa nu suntem specialisti si sa ne dam noi cu parerea...sincer, nu suntem specialisti", a mai declarat Ponta.

Dorin Danila, proiectantul lucrarilor de restaurare a Portii Sarutului, a acuzat Institutul National al Patrimoniului ca opera din piatra a lui Constantin Brancusi, expusa in parcul central din Targu-Jiu, s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata cu jet cu apa sub presiune.

Ulterior, Institutul National al Patrimoniului a anuntat ca va depune plangere penala impotriva proiectantului lucrarilor de restaurare de la Poarta Sarutului din Targu-Jiu, Dorin Danila, si a respins ferm incercarea de calomniere a institutiei de catre acesta.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1338 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ponta, văz că ești inepuizabil...

Cum pui de o declarație, pui și de o prostie... sau mai multe.
Zici că ai făcut o comisie independentă ca să nu spunem că ține cu Ministerul Culturii. Și pe cine ai pus șef la comisie? Pe un secretar de stat din Ministerul Culturii! Bine gindit... imparțială comisia... curat Caragiale!

Mai zici "platesc eu niste experti independenti". Adică dai banu' din buzunarul tău personal, ințeleg. Că altfel banul ăla e (și) din buzunarul meu și formularea corectă era ceva gen "plătește guvernul din fonduri bugetare", adică exact de unde s-a plătit și stricarea Porții.

Și poate iți iei meditator la limba romană.
" plătesc eu niste experti independenti, care banuiesc eu ca dupa aia o sa-i certati" are niște lipsuri. Ai mincat un "pe" și ai inversat cuvintele.
Vezi dacă nu-ți scrii singur textele? Uiți și ce știai din generală...

 

o să repare,dar,poarta sărutului in popoul varanului!!!!!

antokkraule te bagi???!

 

nu inteleg de ce prim-plagiatorul tonta che gargarra....

....trebuie sa plateasca din banii de bir (ca doar n-o plati din buzunarul lui) noua comisie europiana condusa de un politician mioritian. cred ca prim-plagiatorul tonta che gargarra trebuie sa procedeze in felul urmator:
1. il demite pe motiv de incompetenta crasa pe PeNaLul barbu cu ochelari grosi si luneta sparta din fonkktia de vataf satrap chiultiular.
2. il da in judecata pe barbu cu luneta sparta, il face responsabil pentru prejudiciul cauzat operei brancusiene si ii imputa valoarea platilor facute pentru spalatul cu jet de apa de inalta presiune.
3. evident ca barbu cu luneta sparta se va apara la cremenal si va veni cu expertii lui care sa dovedeasca ca acuzatia ce i se aduce nu este adevarata. numai ca, pentru chestia asta, barbu cu luneta sparta va trebui sa plateasca din punga lui expertii stranieri.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor