Ponta vrea sistem special de vot in diaspora si cel mult 300 de parlamentari in 2015

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 18:50
5937 citiri
Ponta vrea sistem special de vot in diaspora si cel mult 300 de parlamentari in 2015

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Guvernul isi doreste sa finalizeze anul viitor sistemul de vot pentru romanii din afara granitelor tarii.

"In 2015 ne dorim sa finalizam sistemul de vot pentru romanii din afara granitelor tarii, fie ca este vorba de vot electronic sau vot prin corespondenta, in asa fel incat sa asiguram in viitor participarea fara probleme logistice a tuturor romanilor care doresc sa participe la procesul electoral", a afirmat Ponta, in Parlament, la finalul reuniunii coalitiei de guvernare.

El a precizat ca pentru revizuirea Constitutiei si repornirea activitatii Comisiei speciale pentru elaborarea legii electorale este necesar dialogul in Parlament.

"In Parlament va fi nevoie de gasirea unui dialog cu reprezentantii Opozitiei astfel incat aceste reforme sa fie predictibile pe termen lung. (...)

Vom sustine acel proiect depus initial de USL, care doar din motive procedurale a fost respins de Curtea Constitutionala, pentru ca nu era mai mult de un an inainte de alegerile parlamentare.

Ne dorim pentru Camera Deputatilor un numar de cel mult 300 de parlamentari si pentru Senat - reprezentanti, un numar egal pentru fiecare judet, un sistem de vot mixt, cunoscut ca sistemul de vot german, in care jumatate de parlamentari sa fie alesi in colegii si jumatate pe lista nationala", a adaugat Ponta.

Modificarea legilor electorale, extrema urgenta - Ce propune AEP

Problemele de la sectiile din diaspora au influentat optiunea de vot - sondaj Inscop

Premierul a mai mentionat ca printre proiectele coalitiei de guvernare se afla si o noua lege de finantare a partidelor politice, care sa prevada "nu doar masuri de transparentizare, ci si alocarea clara pentru fiecare partid politic a resurselor bugetare si controlul acestora, cu sanctiuni pentru nerespectarea lor".

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...