Ponta vrea taxa de solidaritate pentru bugetari si negociaza ieftinirea benzinei

Joi, 17 Mai 2012, ora 23:18
5488 citiri
Ponta vrea taxa de solidaritate pentru bugetari si negociaza ieftinirea benzinei
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca Guvernul pe care il conduce se gandeste sa introduca, incepand de anul viitor, o taxa de solidaritate pentru bugetarii si pensionarii "cu venituri excesive".

"Trebuie sa vedem care sunt veniturile excesive din zona bugetara. Vreau sa am intai toate datele, iar pentru bugetul din 2013 poate fi introdusa o taxa de solidaritate pentru bugetarii si pensionarii cu venituri excesive", a explicat Victor Ponta, intr-un interviu acordat Romania Tv.

Ponta: Basescu s-a opus restituirii CASS. Din 2013, taxa de solidaritate

Prim-ministrul a marturisit ca, in momentul de fata, nu stie ce inseamna "venit excesiv", insa a oferit ca exemplu salariile sau pensiile care s-ar ridica la 10.000 de lei.

Totodata, Ponta a asigurat ca anvelopa salariala se va mentine, "salariile normale" se pastreaza, iar taxa de solidaritate face parte din viitoarea proiectie bugetara.

Se negociaza ieftinirea benzinei

Pe de alta parte, a adaugat seful Guvernului, Executivul nu va impune "cu parul" suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, dar se bazeaza pe exemplul altor tari vecine, care au initiat negocieri pentru ca majorarea pretului la combustibil sa fie "putin temperata".

"Nu vreau sa impun suprataxarea cu parul, nu sunt populist si stiu ca aceste companii sunt mari contributori la buget, dar in tarile din jur au fost negocieri intre Guvern si companii pentru ca pretul la combustibil sa fie putin temperat. Cred ca aceste companii petroliere pot reduce profitul investind in viitorul Romaniei", a incheiat prim-ministrul.

TVA revine la 20% pana in 2016

Cat despre TVA majorat in 2010 la 24%, USL vrea ca, pana in 2016, sa avem aceasta taxa inapoi la 19-20%, "insa nu pot sa imi iau acum un angajament in acest sens", a mai spus Ponta, adaugand ca "majorarea TVA la 24% a fost cea mai proasta masura posibila luata de Guvernul Boc", "o mare greseala care ne costa ingrozitor".

"In programul nostru economic dorinta noastra este ca pana in 2016 sa revenim la TVA de 19 - 20%. Sincer sa fiu nu pot sa-mi iau acum un angajament cand vom reduce TVA-ul. Pentru ca este usor sa-l maresti, cum l-a marit Guvernul Boc, dar e greu sa il dai inapoi", a explicat Victor Ponta.

In opinia sa, "decizia luata in 2010, de majorare a TVA la 24% a fost cea mai proasta masura posibila". "Stiu ca se plangeau apoi si domnul presedinte Basescu si domnul Boc ca a fost o masura proasta, de parca ar fi luat-o USL, nu ei", si-a amintit Ponta, adaugand ca "a fost o mare greseala care ne costa ingrozitor".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta taxa solidaritate bugetari, #taxa venituri excesive Ponta, #Ponta taxare companii petroliere , #premier