Ponta vrea TVA de 9% la alimente, de la 1 ianuarie

Marti, 24 Iulie 2012, ora 13:41
3262 citiri
Ponta vrea TVA de 9% la alimente, de la 1 ianuarie

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca sustine implementarea unui TVA de 9% pentru alimente, de la inceputul anului viitor.

"Sustin introducerea de la 1 ianuarie, cu toate implicatiile ideii de TVA diferentiat pentru produsele alimentare, de 24%, din care 9% sa mearga la buget si 15% sa fie rambursat producatorului.

Acesta este un program fundamental al Guvernului si ne dorim ca efectele pe care le-am calculat, de scadere a preturilor si de combatere a evaziunii fiscale, sa sprijine producatorii agricoli", a precizat premierul.

Ponta a mai prezentat si alte masuri luate de Guvern, printre care se numara si reducerea tarifului pentru irigatii cu 50 de lei la mia de metri cubi, precum si alocarea de 25 de milioane de euro pentru o noua sesiune de depunere de proiecte, care va dura pana la sfarsitul anului.

De asemenea, oficialul a anuntat adoptarea unei hotarari de guvern ce priveste acordarea de despagubiri fermierilor afectati de seceta.

In plus, Romania a solicitat Comisiei Europene acordarea de plati in avans, de pana la 50% din platile directe, incepand cu 16 octombrie, o cerere analizata de aceasta instiutie, astfel ca exista sanse reale de aprobare.

In incheiere, premierul a anuntat ca se pot relua platile pentru programul pentru pescuit.

Daniel Constantin: Vom infiinta un credit-punte pentru despagubiri

Ministerul Agriculturii, Daniel Constatin, a declarat ca Guvernul vrea combaterea secetei prin refacerea sectorului de irigatii, reducererea tarifului la energie, eliminarea restrictiilor, precum si o hotarare de guvern pentru despagubiri, atat pentru IMM-uri, cat si pentru fermieri.

"Fermierii pot solicita, incepand de astazi (marti - n.r.), o adeverinta de la APIA, pe baza careia pot obtine un credit-punte, pentru a preveni efectul secetei", a sustinut ministrul Agriculturii.

Legat de o absorbtie mai buna a fondurilor europene, ministerul va incerca sa aiba la dispozitie suma de 32 de milioane de euro, bani care vor fi realocati de catre cei de la Comisia Europeana, pentru finantarea a inca 16 proiecte pentru comunele din Romania, pentru modernizarea mediului rural.

"In zilele urmatoare, Ministerul Agriculturii va infiinta un fond de creditare in parteneriat cu bancile, prin care vom accelera absorbtia de fonduri europene, atat pentru co-finantare, cat si pentru cei care nu au cu ce sa inceapa investitia", a explicat Constantin.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....