Premierul Ponta s-a terminat singur (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 19:28
14682 citiri
Premierul Ponta s-a terminat singur (Opinii)

Succesul motiunii de cenzura, recunosc, m-a luat prin surprindere. Nu as fi crezut ca e posibil sa treaca decat in cazul in care PDL - Traian Basescu si-ar fi dorit asta.

La cum au evoluat evenimentele, ma declar din nou invins - e foarte greu de spus daca Guvernul lui MRU a fost trantit cu voia si ingaduinta Puterii, ori daca faptele au luat-o inaintea planurilor cu bataie ceva mai lunga. Exista date si argumente pentru oricare dintre ipoteze.

Si pentru teoria ca presedintele a fortat caderea lui MRU in Parlament, ca sa incerce orice ar mai fi omeneste posibil sa salveze PDL de la dispartie, si pentru ideea ca Puterea a fost luata realmente prin surprindere de evolutia evenimentelor, care au scapat de sub control si nu au mai putut fi nici macar prevazute.

Babiloniada totala din Parlament, unde nu se mai stia la un moment dat cine si al cui este, din ce tabara face parte si cum va vota in final, a dat nastere unui moment zero al politicii romanesti.

Exista totusi si o veste buna in toata nebunia generala de vineri - singurii care vor castiga ceva cat de cat concret vor fi romanii. Ei au astfel privilegiul, in premiera, sa vada la lucru pe cei care pana acum au stat pe margine si au criticat orice a miscat pe frontul Puterii.

Nu degeaba a strecurat Traian Basescu, printre un ranjet si o ironie abia ascunsa, remarca amara despre revenirea salariilor la valoarea din 2010, dinainte de taierile anuntate tot de el in luna mai acum doi ani.

"Sper ca ceea ce eu am rugat in Parlament, legat de obligatia morala, politica si economica - revenirea la salariile din 2010 - sa se produca in timp util" - Traian Basescu dupa ce il prezinta pe viitorul premier, desemnat sa formeze Guvernul.

Si cate atacuri au curs din unghiul asta. Ba Victor Ponta declarase chiar la un moment dat ca nu are niciun sens sa se mareasca-reintregeasca salariile anul acesta, pentru ca de la anul cine va veni va trebui sa le taie din nou. Aceasta responsabilitate prost inteleasa si mai prost exprimata l-a aruncat in groapa cu lei si cu un scorpion. Unde leii, norocul lui, e ca sunt romanii care se vor pregati de vot.

Mai mult, tot ce a spus Ponta vreodata de rau la adresa lui Emil Boc sau MRU acum trebuie sa fie schimbat si rastalmacit. Altfel spus, intreg discursul Opozitiei de pana mai ieri se prabuseste de acum inainte ca un castel de nisip luat de un val puternic.

Sau, o varianta si mai infioratoare pentru viitorul lui Ponta, tot ce a criticat la Boc si MRU, Ponta trebuie sa arate in 6-7 luni ca poate, stie si face. O misiune chiar si mai imposibila decat cea pe care a avut-o MRU.

Insa esentialul marilor modificari de vineri de pe scena politica il reprezinta resetarea totala a tuturor agentilor politici. E o lectie pe care au primit-o toti, pe care si-au dat-o fiecare in parte, inclin sa cred ca fara sa isi doreasca nicio clipa asa ceva.

Nimeni nu a vrut sa se intample ce s-a intamplat si totusi s-a petrecut. In ciuda tuturor declaratiilor, calculelor si impotriva oricarui plan. Traian Basescu si PDL pot sa isi fi semnat sinuciderea politica, pierzand puterea, la fel de bine pe cat USL poate sa isi ia adio de la cele 50%+1 la parlamentarele din toamna.

Ponta nu l-a ascultat pe Iliescu si s-a aruncat cu gatul inainte. Nici Adrian Nastase nu plesnea de fericire vineri noapte. In general, din momentul asta, riscurile sunt mai mari pentru USL decat pentru fosta majoritate. Pentru ca USL are ce si de unde sa piarda, cu sanse minime sa capitalizeze in plus voturi, in timp ce PDL se poate doar reface si cosmetiza cat de cat in lunile care urmeaza de opozitie.

Un detaliu pe care trebuie sa il fi simtit si Ponta, mai cu seama la inceput, cand dadea din colt in colt daca era intrebat ce fel de guvern vor sustine in cazul in care motiunea trece, dar care a fost repede uitat pe masura ce actiunea din Parlament prindea aripi si crestea numarul de tradatori.

Dar ambitia si dorinta de a fi uns premier, chiar daca fara nicio sustinere populara inca, au incetosat cu totul spiritul revolutionar al domnului Ponta.

Calcandu-i pe urme lui MRU, Victor Ponta este obligat sa-l depaseasca in toate cele. Iar, pentru inceput, trebuie sa scoata bani pentru restantele CASS de la pensii, pentru cel 15% de la salarii, plus o cota mult, mult mai mare de colectare a miliardelor de euro din evaziunea fiscala.

Sa il urmarim pe Victor Ponta cum va "impusca" doi iepuri dintr-un foc, ori cum va fi ciuruit pana la os de presedintele al carui premier s-a jurat ca nu o sa fie niciodata.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...