Premierul Ponta tatoneaza UDMR (Opinii)

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 16:38
7092 citiri
Premierul Ponta tatoneaza UDMR (Opinii)

Un calcul simplu ii spune actualului sef al Guvernului ca niciun potential aliat nu trebuie ignorat in vederea scrutinului electoral din toamna. Pana atunci, un interimat liberal la presedintie poate consolida puntea cu UDMR.

Chiar in eventualitatea revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni, o presiune suplimentara cu Uniunea Maghiara alaturi de USL asupra numarului unu in stat nu poate fi decat binevenita.

Intr-un registru dorit echilibrat-pacificator, Victor Ponta a avut sambata o intalnire la Targu Mures cu primarii, prefectii si vicepresedintii consiliilor judetene din Mures, Harghita si Covasna.

Problematica descentralizarii nu constituie o noutate, mai ales ca multi politicieni de peste arcul carpatic s-au aratat mai mereu nemultumiti de o cotizare la buget mai mare, in opinia lor, decat cea provenita din regiuni considerate de catre ei mai sarace, cum ar fi Moldova.

Ei bine, domnul Ponta a declarat ca mentinerea celor 8 regiuni economice de dezvoltare actuale "nu e batuta in cuie", iar in anul ce vine, dupa limpezirea apelor parlamentare, este obligatia tuturor, inclusiv a UDMR, de a participa la reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii.

Asta inseamna, din punctul propriu de vedere, presedinti si consilii regionale, ce trebuie "sa primeasca de la Guvernul central pe care il conduc mai multe atributii. La Bucuresti sa ramana apararea, justitia, politica externa, iar toate celelalte lucruri ce tin de dezvoltarea economica, sanatate sa mearga la alt nivel decat cel din Capitala", considera prim-ministrul.

La conferinta de presa, Victor Ponta a fost intrebat daca isi mentine declaratia din martie 2010 facuta la adunarea de la Toplita organizata de Forumul Civic al Romanilor din judetele Mures, Harghita si Covasna.

Atunci, Ponta enunta clar si ferm ca PSD nu va accepta niciodata o modificare a Constitutiei care sa prevada ca in Romania o alta limba decat cea romana va fi limba oficiala si nici faptul ca in tara sa existe autonomie pe criterii etnice.

Completand, liderul social-democratilor afirma ca: "Ardealul este Romania", ca niciun roman nu trebuie sa plece din locul in care s-a nascut pentru a se simti in tara lui si ca "intr-adevar eu cred ca Tinutul Secuiesc nu este Romania, pentru ca nu exista Tinut Secuiesc."

Acum, insa, la Targu Mures, tonul a fost altul. Vazut din postura de sef al Executivului. UDMR nu mai este aliatul fostei Puteri, ba chiar a votat in mare masura pentru suspendarea lui Traian Basescu. Prin urmare, s-a exprimat echidistant, evitand totodata miezul incomodei intrebari. Scopul vizitelor sale "este acela de a rezolva probleme, si nu de a le crea."

Spinoasa tema a UMF din Targu Mures a fost lasata pe viitor, mai precis pana la inceperea anului universitar. Atunci cand, dupa parerea sa, Ministerul Educatiei va da un curs firesc in aceasta directie. "Cat mai putine interventii de la Bucuresti si cred ca va fi mult mai bine", a conchis Ponta.

Dupa cum se stie, o hotarare de guvern privind infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF a fost suspendata in luna mai, anul curent, ca urmare a deciziei Curtii de Apel Targu Mures. Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs, iar Cabinetul Ponta a retras demersul formulat de fostul Executiv.

Victor Ponta isi doreste sa se detaseze de tensiunile crescande din jurul referendumului ce sta sa vina. Tatoneaza, calmeaza, copiaza cutume politice vechi, dar mereu in actualitate. Astfel se fac si se desfac lucrurile. Strategii lustruite de vremuri al caror succes depinde foarte mult de valoarea intrinseca a utilizatorului.

O are domnul Ponta? Este de demonstrat si nu doar in cazul numit UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta relatie UDMR, #Ponta UMF Targu Mures, #Ponta descentralizare , #premier