Premierul s-a mutat pe Facebook (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 23:40
8224 citiri
Premierul s-a mutat pe Facebook (Opinii)

Eu nu inteleg de ce ii mai trebuie premierului Victor Ponta un purtator de cuvant. Nu inteleg de ce mai cheltuim bani publici cu un birou de presa al Guvernului. Vad ca domnia sa s-a mutat pe Facebook.

Sa luam doar ultima perioada. Cand a aparut criza bugetului DNA, dna Kovesi, care inteleg ca nu are o pagina oficiala, desi niste binevoitori i-au atribuit una, a dat un comunicat oficial. Premierul a raspuns cu un mesaj pe Facebook. Cand a avut gata lista noului sau cabinet, unde l-a anuntat? Ati ghicit, pe Facebook.

Luni, dupa teribilul accident de elicopter de la Siutghiol, unde si-a exprimat, cu mare mare intarziere, adica pe la miezul noptii, tristetea? Pe Facebook, desigur. Macar in acest caz, daca tot a folosit un vector foarte rapid de comunicare, ma intreb ce l-o fi impiedicat sa reactioneze mai devreme. Ca doar echipa lui de comunicare a fost foarte rapida si vioaie toata ziua, cu tot felul de mesaje luminoase despre crestere economica, sanatate, educatie si reforma politica.

Unde si-a anuntat renuntarea la titlul de doctor? Se-ntelege, pe Facebook.

As vrea sa fiu bine inteleasa. Nu minimalizez importanta retelelor de socializare. Cred ca in alegerile de anul acesta au avut rolul lor foarte important. Nu atat sub aspectul campaniei propriu zise. Pentru ca, din acest punct de vedere, candidatul cu cea mai buna campanie pe Facebook, Monica Macovei, a luat un scor modest. Totusi, alegerile le-a castigat candidatul care a avut si el o prezenta notabila. Ca dupa castigarea lor a ajuns la un numar record de like-uri e o alta poveste.

Cred ca Facebook a fost insa un important vector de mobilizare si de propagare a furiei si a avut rolul lui.

Dar de aici pana la a transforma Facebook in principalul instrument de comunicare al premierului mi se pare cale foarte lunga. Rolul retelei de socializare este sa propage rapid mesaje scurte, semnale politice instant.

Insa cand premierul Romaniei are ceva de spus in privinta unor subiecte esentiale, care starnesc o mare dezbatere sau emotie publica, trebuie sa o faca institutional pentru a da si greutate si o oarecare solemnitate momentelor importante.

Cand premierul posteaza pe Facebook, mesajele sunt teoretic adresate numai admiratorilor, celor care i-au dat like. Dar Romania premierului Ponta este si a celor "unlike", majoritari daca e sa ne luam dupa alegerile din 16 noiembie. Lor premierul nu considera necesar sa li se adreseze in egala masura atunci cand vorbim despre chestiuni de foarte larg interes public, precum componenta unui guvern sau soarta bugetului parchetului anticoruptie?

Asta cu atat mai mult cu cat Victor Ponta nu are probleme de expunere publica. Orice comunicat oficial ii e preluat in doi timp si trei miscari. Orice declaratie este difuzata rapid in toata media.

Cred ca jocul acesta de-a Facebook are pentru un premier un aer neserios, superficial, de permanenta sueta cu prietenii, cu admiratorii. Sigur ca pe Facebook este un public pe care il simte ostil, caruia trebuie sa i se adreseze pentru a-l capta. Dar nu totul e o campanie electorala.

Victor Ponta face aceasta eroare de comunicare probabil la cele mai mari proportii. Dar observ ca mai toti politicienii au prins mare drag de Facebook. Si nu numai ei. Viitoarea purtatoare de cuvant a lui Klaus Iohannis si-a anuntat functia tot pe Facebook, dupa care si-a sters contul.

Se creeaza un fel de mitologie a retelei de socializare care tine loc de orice si poate fi folosita pentru orice. Fals. Facebook are rolul sau, comunicarea institutionala trebuie sa aiba locul ei si cele doua nu se amesteca. Altfel vorbim de amatorism si neseriozitate.

Citeste si:
Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica despre cum poate câștiga timp pentru negocieri Nicolae Ciucă:„Să-și depună mandatul și să spună «n-am reușit să fac majoritatea»”
Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica despre cum poate câștiga timp pentru negocieri Nicolae Ciucă:„Să-și depună mandatul și să spună «n-am reușit să fac majoritatea»”
Premierul desemnat Nicolae Ciucă mai are timp până vineri să negocieze formarea unei majorități. Fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica, a spus că Nicolae Ciucă poate cumpăra timp...
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Este foarte curajos. Şi-o fi pregătit şi elicopterul pt Târgovişte?