Prioritatile guvernului Ponta: De la repararea inechitatilor la discutiile cu FMI

Autor: Ana Ilie
Marti, 01 Mai 2012, ora 22:38
2480 citiri
Prioritatile guvernului Ponta: De la repararea inechitatilor la discutiile cu FMI

Premierul desemnat, Victor Ponta, a prezentat, marti seara, prioritatile Guvernului sau, precum si programul pentru perioada imediat urmatoare, ce include intalniri tehnice cu delegatia FMI si UE.

Ponta este de parere ca "este un Guvern special in conditii speciale, un Guvern cu un mandat pana la alegeri". Premierul desemnat a subliniat ca intentia USL este sa performeze in urmatoarele sase luni, pentru ca in baza votului din noiembrie sa continue guvernarea USL.

"Acest guvern are cateva sarcini precise: o schimbare radicala a modului de guvernare - atitudine, directie, oameni. Prioritatea zero, ca om al legii, am in ADN-ul meu respectarea legii - prioritatea zero va fi respectarea legilor acestei tari, fara exceptii, derogari scuze. Imi propun o buna guvernare, transparenta si eficienta", a inceput Ponta sa explice principiile conducatoare ale Guvernului sau.

"Prioritatea numarul doi este repararea inechitatilor si a masurilor care au provocat dezechilibre sociale. In al treilea rand...o viziune economica stabila, creare de locuri de munca, predictibilitate, protejarea resurselor naturale. Este esential sa ne respectam angajamentele asumate in fata institutiilor nationale si in fata romanilor... Ne propunem o functionare depolitizata a administratiei publice", a continuat Ponta.

In fine, acesta isi mai doreste "toleranta zero fata de acte de coruptie, clientelism, continuarea eforturilor Guvernului Romaniei pentru indeplinirea cerintelor MCV, utilizarea transparenta si corecta a fondurilor publice. Alegeri democratice si corecte. Imi iau obligatia fata de intreaga societate de a asigura faptul ca administratia publica nu va fi implicata in campania electorala. Vom combate frauda electorala".

Pentru atingerea acestor obiective, in opinia lui Ponta, alegerea titularilor de portofolii a trebuit sa tina cont de trei criterii. "In primul rand, experienta profesionala - nu e timp de invatat... Doi, corectiutdinea, trei, eficienta actului de guvernare".

In ceea ce priveste programul pentru zilele urmatoare, este unul incarcat: urmeaza ca ministrii nominalizati sa inceapa sa scrie programul de guvernare, care trebuie sa fie gata vineri, in vreme ce Ponta are programate intalniri cu grupurile parlamentare, pentru a obtine sprijinm pentru Guvernul sau.

"Asta seara prezint propunerile de ministri, de maine dimineata dupa votul in structurile politice, trebuie sa inceapa sa scrie la programul de guvernare, cei care au portofolii afectate de scrisoarea de intentie cu FMI, sub coordonarea lui Florin Georgescu vor incepe discutiile tehnice cu FMI si UE. Vineri dimineata trebuie sa trimit lista guvernului si programul de Guvernare pentru convocarea, luni, a comisiei de specialitate si a plenului Parlamentului".

Pentru ca in acest moment, USL are doar 229 de parlamentari si majoritatea este de 231, Ponta a stabilit mai multe intalniri: "Maine, la 11.00, o intalnire cu grupul minoritatilor, am intentia de a le propune un acord de colaborare, la 14.00 am intalnire cu UNPR, cu PDL nu vom avea intalniri pentru ca lucrurile sunt clare, cu UDMR ramane sa vedem. Din calcul matematic, teoretic exista o majoritate suficienta pentru a merge inainte dar nu contesc ca imi doresc ca noul guvern sa aiba stabilitate".

Programul de guvernare trebuie finalizat vineri dimineata, va fi prezentat Parlamentului, si toata ziua de joi vor avea loc intalniri tehnice cu FMI si UE, pentru ca, spune Ponta, "vreau sa pun in program lucruri pe care chiar o sa le facem".

Citeste si:
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
De ce insistă PSD pe modificarea Constituției privind alegerea președintelui și ce riscuri sunt ignorate. „Frustrare și tehnică de negociere”
Încă din primele zile în care se năștea noua coaliție formată din PSD, PSD și UDMR, social-democrații au lansat în spațiul public ideea unei reforme constituționale, precum și o...
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...