R.Carp: Romania - mai nationalista decat Ungaria sau Serbia si mai izolata decat orice stat din UE

Marti, 17 Iulie 2012, ora 13:21
9727 citiri
R.Carp: Romania - mai nationalista decat Ungaria sau Serbia si mai izolata decat orice stat din UE
Foto: oranoua.ro

Romania are in acest moment, prin vocea presedintelui sau interimar, o retorica mult mai nationalista decat Ungaria sau Serbia, iar incalcarile repetate ale regulilor unui stat de drept au adus-o intr-o izolare cum nu a mai fost nicio alta tara UE, avertizeaza Radu Carp, fost director general al Institutului Diplomatic Roman.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta comenteaza ironic faptul ca USL "nu precupeteste niciun efort" pentru a-si atinge scopul, adica demiterea lui Traian Basescu, chiar si cu pretul afectarii relatiilor diplomatice cu cele mai puternice democratii europene, printre care Germania.

Radu Carp, doctor al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si profesor la Universitatea din Bucuresti, dezvaluie ca ceea ce s-a petrecut in Romania in ultimele doua saptamani a determinat Uniunea Europeana sa puna la punct un mecanism suplimentar de supraveghere a Romaniei, care va verifica nu numai activitatea instantelor, ca pana acum, ci si pe cea a Curtii Constitutionale, a Avocatului Poporului sau a Guvernului.

Pe de alta parte, acesta avertizeaza ca s-ar putea sa fim sanctionati si prin taieri de fonduri europene, semnaland faptul ca Victor Ponta a omis sa informeze opinia publica din Romania cu privire la decizia preliminara care s-a luat la ultimul Consiliu European de a se renunta la anumite fonduri alocate Romaniei si de a le realoca altor tari aflate in dificultate, lucru care se regaseste in concluziile oficiale ale reuniunii din 28-29 iunie.

In plus, prof.dr. Radu Carp spune ca Romania se afla intr-o izolare totala, riscand sa nu mai beneficieze 'de facto' de voturi in Consiliul European.

In ceea ce priveste partenerii Romaniei din NATO, acestia urmaresc cu atentie ceea ce se intampla, dar nu vor privi cu ochi buni intalnirea lui Victor Ponta de la Chisinau cu Igor Dodon, liderul comunistilor "reformatori".

Ce sanctiuni i se pregatesc Romaniei

- Cum comentati ironiile si declaratiile chiar razboinice ale liderilor USL la adresa Uniunii Europene si in special a Germaniei, potrivit carora in Romania "nu voteaza Angela Merkel" sau Romania nu e "colonie"?

- Actuala Putere face totul ca sa obtina rezultatul propus, respectiv demiterea presedintelui Basescu, chiar si cu pretul incalcarii relatiilor diplomatice sau a legilor. Tot ce se intampla este subordonat acestui obiectiv. Pe de o parte, este vorba despre lipsa de experienta diplomatica, pe de alta parte este vorba de lipsa de experienta in tratarea acestor probleme cu liderii europeni.

Sigur ca exista o afinitate, sa ii spunem doctrinara, intre PDL, Traian Basescu, CDU si PPE, dar asta nu explica totul. Romania s-a dovedit a fi un parter de incredere pentru Germania in ultimii ani, mai ales in contextul crizei economice. Tot ceea ce a cerut cancelarul Merkel la Bucuresti s-a respectat. Si brusc, s-a dovedit ca Romania nu mai respecta regulile elementare ale statului de drept.

De aceea, dreapta si stanga germana s-au coalizat in a da acest raspuns. E unul dintre putinele momente in care de la Berlin se vorbeste cu o singura voce, pentru ca diferentele dintre cele doua partide aflate in competitie electorala sunt destul de mari, mai ales in perspectiva alegerilor care vor urma in Germania.

Iata ca Romania a reusit sa coaguleze dreapta si stanga germana. Ma refer la pozitiile exprimate atat din partea CDU, prin vocea cancelarului, si la reactiile ministrului de Externe, care face parte dintr-un alt partid, si la reactiile reprezentantilor socialistilor germani.

- Ministrul de Externe, Andrei Marga, dar si ambasadorul roman la Berlin, Lazar Comanescu, au negat ca acesta din urma a fost convocat sa dea explicatii. In schimb, Michael Georg Link, ministru de stat in Ministerul Federal de Externe de la Berlin, a sustinut cu tarie acest lucru. E posibil sa nu se spuna adevarul, la un asemenea nivel?

- S-a ajuns la etapa in care cei care viziteaza Bucurestiul trebuie sa isi redacteze ei insisi comunicatele de presa pentru a vedea cat de mult difera fata de comunicatele oficiale. Am avut o dovada, secretarul de stat Link, care a fost la Bucuresti saptamana trecuta, a redactat el singur un comunicat care difera substantial de cel al Ministerului de Externe.

Ministru german: Ambasadorul Romaniei a fost convocat de Merkel, nu invers

Iata ca nu se precupeteste niciun efort, cum se spunea inainte de 1989, pentru a atinge scopul demiterii presedintelui. Se folosesc toate armele, dezinformarea, prezentarea trunchiata a realitatii.

- Cum comentati reprosurile presedintelui interimar Crin Antonescu adresate oficialilor europeni si, in special, presedintelui CE, Jose Manuel Barroso?

- Constat cu ingrijorare faptul ca exista de la cea mai inalta tribuna oficiala a statului roman, care este Presedintia (pentru ca mesajele presedintelui Romaniei indiferent ca este interimar sau suspendat sunt preluate imediat de toate agentiile de presa), constat deci cu ingrijorare ca de la aceasta tribuna se transmit cele mai nationaliste mesaje, as spune chiar intr-o retorica mult mai nationalista decat cele pe care le transmite Viktor Orban de la Budapesta si mai nationalista chiar decat cea a presedintelui nou ales in Serbia (Tomislav Nikolici - n.red.), care se stie ca este din aceasta zona, nationalista.

Nici el, fata de Uniunea Europeana, nu a avut o asemenea atitudine ca cea a presedintelui interimar al Romaniei. Deci ne aflam la polul cel mai de jos al declaratiilor, in acelasi registru cu declaratiile pe care le facea Partidul Romania Mare pana in 2007.

- Cat de mult ne va costa acest episod?

- E foarte greu de spus. Cert este ca UE lucreaza in momentul de fata la un nou mecanism de supraveghere a Romaniei, mecanism care va adauga la MCV si care va verifica nu numai activitatea instantelor, ci si pe cea a Curtii Constitutionale, a Avocatului Poporului, a Guvernului si asa mai departe.

In raportul care va fi dat in aceasta saptamana publicitatii de la Bruxelles, se va vedea, cred eu foarte clar, ca decizia politica a fost luata deja si urmatorul raport va include referiri la toate institutiile care sunt osatura statului de drept, nu doar la instantele judecatoresti sau la magistrati, asa cum era pana in acest moment.

Este un moment de cotitura nu numai pentru Romania, dar si pentru Uniunea Europeana, care s-a vazut in situatia de a inventa noi mecanisme pentru astfel de situatii.

In al doilea rand, problema absorbtiei fondurilor europene a devenit extrem de deranjanta si, deja, la ultimul Consiliu European s-a luat decizia preliminara de a renunta la anumite fonduri alocate Romaniei si de a le realoca altor tari aflate in dificultate, ceea ce actualul premier al Romaniei a omis sa spuna, dar acest lucru se regaseste in concluziile Consiliului European.

In al treilea rand, vorbim de o izolare totala si practic, de facto, nu vom mai avea acele voturi in Consiliul European. Chiar daca nu se va trece atat de curand, sau poate nu se va trece deloc, la sanctiunea maxima, respectiv aceea de a nu mai beneficia de voturi in Consiliul European, practic voturile Romaniei nu vor mai conta, pentru ca nicio tara nu va dori sa se mai alieze cu Romania in urmatoarea perioada, pentru conturarea unui punct de vedere.

Romania este in momentul de fata mult mai izolata decat a fost orice alta tara din Uniunea Europeana, asta e un lucru cert.

- S-a vorbit foarte mult despre efectele deciziilor USL asupra relatiilor Romaniei cu Uniunea Europeana si prea putin despre impactul acestora asupra relatiilor pe care le avem in cadrul NATO. Sau acest impact nu exista?

- NATO este o organizatie mult mai pragmatica si care priveste mai putin partea aceasta, de respectare a statului de drept, a drepturilor omului, minoritatilor, si asa mai departe.

Atata timp cat isi respecti angajamentele militare nu exista comentarii. Pe de alta parte, insa, este o tacere suspecta as spune eu, pentru ca evident ca si NATO analizeaza care sunt implicatiile legate de securitate. Securitatea este un concept care priveste inclusiv aceste aspecte care tin de functionarea institutiilor si de buna guvernare.

Este foarte posibil ca, ulterior, NATO sa aiba un punct de vedere, si nu numai asta, dar simplul fapt ca Romania nu va mai fi privita cu incredere in cadrul organizatiilor internationale, inclusiv in cadrul NATO, este destul de alarmant.

Vom vedea ce se intampla din aceasta perspectiva la Chisinau. Inteleg ca Victor Ponta se va intalni marti si cu liderul comunistilor 'reformatori', Igor Dodon, cei care s-au desprins din Partidul Comunist si incearca o varianta de comunism adaptat perioadei actuale. Nu cred ca acest lucru va fi privit cu ochi buni din perspectiva securitatii regionale. Din aceasta perspectiva ramane de vazut.

Nu stim nici care este pozitia Romaniei pe dosare importante care privesc inclusiv securitatea regionala, cum ar fi Transnistria. Nu am avut pana acum niciun punct de vedere, Ministerul de Externe se ocupa cu diminuarea sectiilor de vot din diaspora si nu cu elaborarea unui punct de vedere privind evolutiile recente din dosarul transnistrean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Romania nationalism Europa, #Romania mecanism supraveghere, #Ponta Merkel Germania, #Antonescu Barroso porunci , #premier