Radu Carp: "Indemnizatia diplomatica", o dubla discriminare. Guvernul isi bate joc de pensionari

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:42
3526 citiri
Radu Carp: "Indemnizatia diplomatica", o dubla discriminare. Guvernul isi bate joc de pensionari
Foto: Arhiva

"Indemnizatia diplomatica" este maniera prin care Guvernul Ponta isi bate joc de toti pensionarii romani, inclusiv de cei care au lucrat in Ministerul de Externe, sustine Radu Carp, profesor de drept constitutional si secretar executiv al PDL.

Senatul a votat in aceasta saptamana legea de aprobare a OUG nr. 96/2013 prin care 250 de persoane care au lucrat cel putin 15 ani in MAE si s-au pensionat inainte de 31 august 2010 vor primi o "indemnizatie diplomatica" in cuantum lunar de maximum 3.571 lei, se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com de catre PDL.

Cuantumul exact al indemnizatiei si conditiile de acordare se stabilesc arbitrar, doar de catre ministrul Afacerilor Externe, acuza democrat-liberalii.

Prof. Radu Carp spune ca ordonanta "instituie o dubla discriminare intre cei care vor incasa aceasta 'indemnizatie diplomatica' si cei care nu o vor incasa, precum si intre cei au fost pensionati inainte de 31 august 2010 si cei care au fost pensionati dupa aceasta data sau care urmeaza a fi pensionati".

"Aceste masuri discriminatorii exced cadrul legal al sistemului de pensii publice, asa cum a fost agreat in relatia cu FMI", subliniaza Radu Carp.

Guvernul Ponta a motivat ordonanta aratand ca aceasta categorie socio-profesionala ar trebui sa beneficieze de "compensarea baneasca a vicisitudinilor suportate".

In replica, Radu Carp, fost director general al Institutului Diplomatic Roman, reaminteste ca toti cei care fac obiectul prevederilor acestei ordonante au beneficiat, pe intreaga durata a activitatii lor, de diverse sporuri pentru conditii grele, vatamatoare, de uzura fizica si psihica, ceea ce face ca motivatia guvernului sa fie nereala.

Stabilirea prin ordonanta de urgenta a unei asa - zise 'indemnizatii diplomatice' constituie o grava incalcare a principiului constitutional al non-discriminarii, precum si a principiului contributivitatii, in baza caruia se calculeaza pensia milioanelor de romani care nu au activat in aparatul MAE, se mai arata in comunicatul PDL.

"Prin promovarea acestei ordonante, Victor Ponta, precum si ministrii care au avizat-o favorabil (Titus Corlatean, Daniel Chitoiu, Liviu Voinea, Mariana Campeanu) isi bat joc intr-un mod cinic atat de pensionarii care fac obiectul acestui act normativ - stiind foarte bine ca legea de aprobare a OUG nr. 96/2013 poate fi declarata neconstitutionala si astfel nu va produce efecte - cat si de restul diplomatilor pensionari, precum si de toti romanii care beneficiaza de pensie in baza muncii depuse", sustine Radu Carp, secretar executiv al PDL si ministru de Externe in Guvernul Alternativa.

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Radu Carp indemnizatie diplomatica, #ordonanta Ponta indemnizatie diplomatica , #premier