Radu Ghetea, greu de demis: In ce conditii poate fi inlaturat de la conducerea CEC

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 22:21
5144 citiri
Radu Ghetea, greu de demis: In ce conditii poate fi inlaturat de la conducerea CEC
Foto: finantistii.ro

Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica seara, ca presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, va fi demis, cu toate ca o astfel de decizie ar trebui sa fie luata in urma unei analize facute de Ministerul Finantelor.

In plus, Ghetea are un contract valabil inca un an si jumatate de acum incolo, potrivit Digi 24. Acesta nu poate fi demis inainte de terminarea mandatului, decat in conditiile in care ar fi incalcat vreunul din punctele asumate in contract. Daca totusi se ia decizia ca Ghetea sa fie dat afara inainte de terminarea mandatului, statul va trebui sa ii plateasca despagubiri consistente, incluse in contractele sefilor de banci.

Ponta: Ghetea nu va mai fi presedinte CEC, dupa ce i-a dat Ioanei Basescu creditul

Propunerea lui Victor Ponta a venit dupa ce a iesit la iveala faptul ca CEC Bank i-a acordat un credit Ioanei Basescu, in valoare de un milion de euro. Premierul a precizat ca il sustine pe ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, in verificarea activitatii lui Ghetea la banca la care statul este actionar.

Intrebat daca acesta va mai ramane presedintele CEC Bank in conditiile in care i-a acordat un credit ipotecar fiicei presedintelui, Ponta a raspuns negativ.

"Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finante, pentru ca este singurul care are competenta de a face schimbari in conducerea CEC, si il sustin total sa verifice foarte clar lucrurile si sa propuna masurile care se impun. O sa-l mai sune domnul Basescu sa-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chitoiu nu e asa usor impresionabil, am totala incredere ca stie sa-si faca treaba", a precizat prim-ministrul.

El a adaugat ca CEC este o banca al carei capital este 100% proprietatea statului, iar ministrul de Finante are dreptul sa examineze activitatea presedintelui acesteia.

Presedintia confirma: Basescu l-a avertizat pe Chitoiu sa nu il schimbe pe Ghetea de la CEC Bank

Daniel Chitoiu, a afirmat, saptamana trecuta, ca Traian Basescu i-ar fi cerut sa il mentina in functie pe presedintele CEC Bank. Apoi, presedintele a recunoscut ca i-a solicitat ministrului Finantelor sa "nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, Radu-Gratian Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Ioana Basescu a luat, in septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank in valoare de 4,6 milioane de lei (circa un milion de euro). Ea a folosit banii pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...